Начало Рали 23 сек преднина за Латвала в края на втория ден от рали...

23 сек преднина за Латвала в края на втория ден от рали Швеция

26
0
Мико Хирвонен

Действието в рали Швеция следобед на втория от надпреварата се разви по същия начин, по който и сутринта. Яри-Мати Латвала спечели първите две отсечки (Варгасен 2 и Саген 2), докато Мико Хирвонен взе Фредриксен 2. Спринтът Хагфорс 2 и двата пъти бе взет от От Танак.

Двамата водят ожесточен двубой в снега и леда на втория кръг от световния шампионат, като досега пилотът на Форд надделява над бившия си съотборник, макар и с малко. Авансът му е основно от вчерашният ден, днес разликите бяха изключително малки. Яри-Мати бе по-бърз от сънародника си с 0,1 и 5 секунди във взетите от него етапи. В третия загуби 2,6 сек от съперника си от Форд, а в края на деня авансът му бе 23 сек.

Опитвах се да щадя гумите си. В началото на Варгасен 2 имаше толкова чакъл по трасето, че се стреснах за тях. Предпочетох да намаля малко. Впоследствие усещането ми в колата бе страхотно и направо летяхме – обясни Латвала.

Хирвонен също внимаваше много за гумите, особено след вчерашните си неприятни приключения, когато точно на финала рязко загуби скорост. И той караше внимателно, като бе категоричен, че неистово много иска да победи в ралито.

Битката за третата позиция също продължи да е много оспорвана. Петер Солберг взе настройките на Латвала и веднага усети повече прилепяне. В Саген 2 той удвои за 14 км аванса си пред Мадс Остберг от 6,5 на 14,2 сек, но все още имаше и не толкова добри моменти по трасето.

В настоящата ситуация все още се учим и в известна степен състезанията са малко като тестове – призна той.

Остберг от своя страна отново имаше грижи. Желанието му бе да натисне максимално следобед, но изостана, а във Фредриксен 2 електрически проблем непрекъснато включваше и изключваше двигателя му. Желанието на пилота бе да е пръв от норвежците в класирането вечерта, което обаче не се осъществи. Той се намира на 11,1 сек зад Солберг преди финалните шест отсечки в Швеция.

Себастиен Льоб успя да настигне и прескочи Хенинг Солберг със страхотно темпо, взимайки шеста позиция във временното генерално подреждане. След това обаче спука предна дясна гума (удари камък на трасето) в третата отсечка следобед. Следващата цел на французина е Евгени Новиков – Льоб е на близо 45 секунди зад руснака. Подобна разлика трудно се стопява за ден, ако съперникът няма проблеми, а Новиков върви наистина стабилно втора надпревара поред.

Позициите от 8 до 10 останаха за Патрик Сандел, Мартин Прокоп и Ейвинд Брюнилдсен.