Начало Други 4 български отбора заминават за Ротердам

4 български отбора заминават за Ротердам

34
0

Четирите български отбора, които ще участват в международното състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon Европа, бяха официално представени преди заминаването си за Ротердам (Холандия). Това са отборите на Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

Участието на българските ученици и студенти през 2015 г. минава под патронажа на Министeрството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. За втора поредна година родните участници в Shell Еco-marathon се ползват и с подкрепата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. На събитието присъстваха представители на институциите патрони, посланикът на Великобритания Емма Хопкинс, посланикът на Холандия Том ван Оорсхот и заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Михаил Илиев.

„В 30-годишната история на Shell Eco-marathon Европа български екипи ще участват за осма поредна година в състезанието. Това е невероятно постижение и аз се гордея с постоянството, амбициите и успехите на нашите ученици и студенти, които показват, че силните идеи за бъдещето се раждат именно благодарение на екипния дух. Сигурна съм, че представянето им в Ротердам ще бъде достойно, каквото е било винаги досега“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Учениците и студентите – участници в Shell Eco-marathon ‘2015 – представиха автомобилите си, разказаха за технологичните промени и иновациите, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието в Ротердам и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието.

Вече 30 години Shell Eco-marathon Европа е израз на отдадеността на Shell да работи отговорно за подпомагане посрещането на нарастващите енергийни потребности на планетата. Инициативата показва, че намирането на решение е плод на съвместните усилия на всички заинтересовани страни. Екипната работа е в основата на постиженията и затова Shell Eco-marathon oбединява в едно ученици, студенти, партньори, академичния свят, държавни институции, неправителствени организации и широката общественост.

Надпреварата е от 21 до 24 май в Ротердам.