Начало Рали 45 години не стигат на Стоян Апостолов

45 години не стигат на Стоян Апостолов

254
0

Някога, в зората на демокрацията имаше лозунг: „45 години стигат!“ За един автомобилен пилот от Бургас обаче, 45 години не стигат. Все още иска да се състезава. Това е Стоян Апостолов един от доайените на спорта в града и с уникално постижение – 45 години зад волана на състезателния автомобил. Това бе повод днес Стоян Апостолов да отпразнува сред верни приятели и съратници, стекли се от цялата страна, че тори и от чужбина, това уникално постижение.

45 години в автомобилния спорт са наистина невероятно нещо. Но само като погледне човек Стоян Апостолов, би си рекъл – че той ще кара поне още 10 сезона. Някъде далече, през 1970 г. е времето, когато с покойната си съпруга Елена стартират в първото си рали в Бургас с Трабант 600. Печелят едно синьо флагче (на снимката). От тогава във витрината на Стоян се трупат много купи и отличия (на другата снимка). И това са само част от тях. Той е майстор на спорта. Печелил титли на рали, като винаги е имал за навигатор жена – било Елена, било двете му дъщери Гергана и Павлина, или пък внучката му Саня. До него е имало мъж навигатор само когато Елена е била бременна. Стоян, заедно с Райчо Сергиев са единствените двама пилоти, коти са печели призови места във Формула Естер в някогашния шампионат „Мир и дружба“. 15 години е бил в националния отбор. Апостолов е шампион на рали крос 10 поредни години… Бургаският пилот започна и този сезон с оптимизъм за призови класирания на писта, но му отнеха несправедливо състезателния лиценз за две години, защото бе намесен в скандал. Въпреки това той е твърдо решен да продължи да се състезава. Защото Стоян не се предава. Така е свикнал, да се бори докрай. А прекрасната си спортна форма поддържа с различни спортове, включително и с мотокрос.

На днешното тържество поздравление от кмета на Бургас Димитър Николов прочете неговият заместник д-р Лорис Манделян. Поздравителен адрес бе изпратен и от зам.-министъра на спорта Асен Марков. Специален плакет  Стоян получи и от председателя на БФАС  Радослав Козлеков, който обеща, че от 1 януари 2016 г. ще бъде върнат лиценза на Апостолов. Поздравления, подаръци и купи Стоян Апостолов получи и от много бивши и настоящи автомобилни състезатели, дошли да уважат легендата от Бургас. Защото тръпката от високите скорости, любовта към автомобила няма да угасне никога. Особено при Стоян.