Начало Рали Рок Турк печели рали „Средна гора”

Рок Турк печели рали „Средна гора”

98
0

 Дойдоха, видяха, победиха! Това може да се каже за словенския екипаж Рок Турк и Мартина Лазар с Пежо 208 VTi, които спечелиха завършилото днес рали „Средна гора” в Панагюрище. На подиума стъпиха още Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг) с  Мицубиши Лансър Ево 9, които вече си бяха осигурили титлата, а трети Дилян Станков и Младен Карчев (Булсим) с  Рено Клио. От стартиралите 18 автомобила, до финала достигнаха 12.

Ралита ще се запомни и с неизброимите неразбории, за които със сигурност ще напишем отделен материал, тъй като е ясно, че така не се прави състезание. Особено когато е кръг, и то последен от Европейския рали трофей (ERT) и националния шампионат. Рок Турк така и не даде фандък на нашите екипажи. Подпука ги от първия ден, от първия етап по улиците на Панагюрище и до края спечели всички 11 специални етапа. Така той завърши с общо време 1.23:04,6. Дори очакванията, че в днешния ден Рок ще се озори по изкачванията, на да може и Героги Василев да хване ръка, не се оправдаха. Словенецът бе най-бърз и на етапите на изкачване, а Гошо Василев завърши на 1:47,7, като най-малката разлика между двамата бе на 8-и и 9-и  етап, съответно Копривщица и Дънди Челопеч 1 – по 3,4 сек. Трети финишираха сливенчаните  Дилян Станков и Младен Карчев, които останаха на 4:08,3, но станаха първи в RC4. Те повториха най-доброто си класиране през този сезон, тъй като бяха 3-и и на предишното рали – „Стари столици“ в Шумен. Четвърти финишираха Марко Стойчев и Йордан Батаклиев (БАМС) с Мицубиши Лансър Ево 9 на 4:30,3. Тандемът, който кара старата състезателна кола на Димитър Илиев предприеха каране без излишни рискове, като за Марко това рали е поле за трупане на опит. За Марко и Данчо това е най-доброто класиране в рали досега, откакто са заедно. След тях 5-и бяха варненците Боян Безус и Димо Бозуков с Рено Клио, на 7:45,2, които по наши изчисления печелят титлата в своя клас. С осигурена шампионска титла в клас RC3 дойдоха в Панагюрище Христо Атанасов и Марин Иванов с Рено Клио. Те са втари и в генералното класиране, след Василев и Добрев.

Днес повечето екипажи караха за завършване, но имаше и отпаднали. Битката в марковия шампионат Hyundai Racing Trophy с Хюндай i20 Купе бе доста сериозна с автомобили. Победата спечели дебютанта Васил Жеков, който в последния етап измести Христо Геров.