Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Усилията на 7 F1 екипа в борбата срещу коронавируса обединени в Project...

Усилията на 7 F1 екипа в борбата срещу коронавируса обединени в Project Pitlane

1142
0
Babypod; Project Pitlane
Babypod-ът, разработен от Уилямс Адвансд Енджиниъринг; снимка: Уилямс

7 отбора от Формула 1 обединиха усилия в борба срещу коронавируса в т.нар. Project Pitlane. Макларън, Уилямс, Ред Бул, Мерцедес, Рейсинг Пойнт, Рено и Хаас (чиято европейска база е във Великобритания) вече имат сериозен напредък в работата, след като британското правителство потърси помощ от близо 70 компании за справяне с кризата. Гран при екипите допринасят с опита си в бързо конструиране и производство. Ферари също работи в такава посока в Италия.

Една от основните поставени цели е производството на крайно недостигащите респиратори

Проучва се как да се набавят или произведат необходимите компоненти, за да се конструират вече съществуващи апарати за обдишване. Работи се също така по проект за нови машини, които максимално бързо да получат сертификат и да влязат в производство. При тези задачи полезни са някои от основните умения в моторспорт индустрията като бързина на конструиране и производство и тестове на прототипи.

Придобитите във Формула 1 познания на участващите в шампионата екипи са добре познати. Уилямс Адвансд Енджиниъринг например дори има произведен медицински апарат – така нареченият Babypod 20. Специалният кувьоз е за спешно транспортиране на новородени. Той е от карбон и може да издържи на 20G при удар, тежи само 7 кг (без пациент).

Сред откликналите на призива за помощ са и редица автомобилни компании

Ролс-Ройс, Форд и Хонда също проучват как биха могли да съдействат за производство на респиратори. Подобни проекти вече има в множество страни, тъй като обдишващите апарати не стигат никъде. Те са жизненоважни за заболелите от COVID-19, които са с дихателна недостатъчност.

Междувременно министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обяви днес, че е дал положителна проба за коронавируса. Тестът му е бил направен след поява на леки грипоподобни симптоми. След като е разбрал резултата от изследването, Джонсън се е изолирал в премиерската резиденция на „Даунинг стрийт” №10.