Начало Рали 85 заявки за рали Полша, двубоят Кубица срещу Копецки се очаква с...

85 заявки за рали Полша, двубоят Кубица срещу Копецки се очаква с голям интерес

53
0
Роберт Кубица

85 заявки са подадени за рали Полша, кръг от европейския шампионат, което ще се проведе в края на следващата седмица. 15 от тях ще се надбягват със Супер 2000/RRC автомобили, като четирима пилоти ще управляват Форд Фиеста R5. 20 екипажа ще се състезават в ERC Production Car Cup, а повече от 30 – в ERC 2WD. Българката Екатерина Стратиева ще продължи битката си в ERC Ladies Cup заедно с още две дами.

С най-голям интерес се очаква двубоят на бившия пилот от Формула 1 Роберт Кубица и лидера във временното генерално класиране на европейското първенство Ян Копецки. Полякът ще се състезава със своя Ситроен DS3 RRC, с който има две победи във WRC2 този сезон. Той предпочете да пропусне кръга в Австралия от световния шампионат, за да участва в домашната си надпревара.

Роберт е един от пилотите, за които ще внимаваме особено много – коментира Крейг Брийн. – Той направи няколко WRC старта, откакто за последно участва в европейския шампионат. Доста време вървеше начело и това може би му е дало шанс да си поеме въздух, да научи повече неща за карането си. Вече чуваме, че ще има страшно много публика, която ще го подкрепя, а усещането при толкова фенове е невероятно. На мен ми помогна миналата година и сигурно ще е полезно и за Роберт в Полша. А може би това ще е единственият му шанс да се състезава у дома. Ако в крайна сметка се върне към пистовите надпревари, едва ли ще има отново такава възможност.

Копецки пък ще е зад волана на Шкода Фабия Супер 2000. Той взе пета победа за сезона в предходния ERC кръг (чешкото рали Злин). Ян използва в подготовката си онборд записи на миналогодишния победител в Полша Есапека Лапи.

Вярвам, че това може да ми помогне да се боря за подиума. Но знам, че ралито няма да е леко – обясни Копецки.

Сред останалите екипажи изпъкват имената на Кщищоф Холовчиц (Форд Фиеста RRC) – редовен участник в рали Дакар и трикратен победител в родния си старт, Бриан Буфие (Пежо 207 S2000), Михал Косцюшко (Форд Фиеста R5).