Начало Рали Рали „България” в памет на Георги Янакиев

Рали „България” в памет на Георги Янакиев

95
0

Както вчера писахме, 46-ото издание на рали „България” ще се състои на датите, на които е заявено във ФИА и БФАС. Това потвърди и председателят на клуба „Черна котка”, който организира състезанието – Георги Янакиев-младши.

Рали „България” е кръг с коефициент 4 от Европейския рали трофей (ERT) и кръг от националния рали шампионат. Състезанието е от 17 до 19 юли с център град Самоков.

„Рали „България” ще има. В това няма съмнение – заяви директорът на състезанието Георги Янакиев. – Имахме сериозни проблеми и това, което исках беше да се сменят датите на ралито за края на септември с цел да се организираме безопасността на трасето на максимално високо ниво. Но съумях заедно с екипа на състезанието и с помощта на близки приятели, да продължим по първоначалния план.  Най-голямата трудност в подготовката се оказа нежеланието на хората да помагат. Аз съм на мнение, че ако не можеш да помогнеш, то не трябва да пречиш. Скоростните отсечки в ралито са като миналата година, с малки промени и много интересен за публиката етап в Самоков в събота (18 юли). Там ще е страхотно за гледане. За съжаление, нашият спорт понесе много тежка загуба този сезон. Трагичният инцидент на Тодор Славов е тежък удар за всички нас: фенове, състезатели, организатори. Всеки един от нас трябва да си вземе поука от тази трагедия. Безопасността е най-важното нещо в едно състезание, тя е отговорност на всички, които са на трасето. Това е наш приоритет и ще го следваме.“

Тазгодишното рали „България” е посветено на паметта на Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на федерацията. Той е емблематична личност в историята на българския автомобилен спорт, като го развиваше и лансираше в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години. Под ръководството на Янакиев рали „България” се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 г. стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) – състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.

В негова чест в рамките на рали „България” ще се организира и състезание за Купа „Георги Янакиев”.  Тази година организаторите на събитието са се погрижили около трасето да има повече обозначени зони за публиката.  

“Отправям покана към всички рали фенове, както и на автомобилния спорт изобщо, да дойдат и да бъдат свидетели на битката, която рали „България“ ще предложи“ – допълни директорът на състезанието Георги Янакиев.