Начало Рали Ауди със заводски екип в World RX

Ауди със заводски екип в World RX

37
0

Ауди ще предоставя заводска подкрепа на екипа на Матиас Екстрьом EKS, започвайки от сезон 2017 г. Компанията се оттегли в края на миналата година от шампионата за надпревари за издръжливост (WEC – World Endurance Championship) и трябваше да реши дали ще участва в първенството по раликрос заедно с ангажиментите си във Формула Е и немския шампионат за туристически автомобили (DTM).

Екстрьом сформира EKS в началото на 2014 г. и само за три години изведе екипа до върха в спорта. През 2016 г. отборът, състезаващ се с автомобила Ауди S1 EKS RX quattro, взе титлите и при пилотите, и при екипите, побеждавайки в силната конкуренция на Форд, Пежо, Фолксваген и сериозен брой частни отбори.

„Отдавна сме наясно, че за EKS щеше да е трудно да се справи срещу заводските отбори. Затова решихме да увеличим ангажиментите си в World RX”, обясни шефът на Ауди Моторспорт Дитер Гас.

Матиас Екстрьом е убеден, че неговата отдаденост към спорта и марката му се отплаща: „През първите три години свършихме страшно много работа в отбора. Натрупахме важен опит и дори зададохме нови стандарти с екипа си. Беше ясно обаче, че в бъдеще ще ни е нужна подкрепа, за да продължим да се борим на същото ниво. Много съм щастлив, че EKS ще получи такова съдействие от Ауди. Убеден съм, че раликосът има страхотно бъдеще, както и потенциал за преминаване към електрическо задвижване.”

Шведът остава пилот на Ауди и в DTM, където ще кара за 17-ти сезон. Екстрьом смята, че има добри шансове в немския шампионат и ще се бори за трета титла след успехите си през 2004 и 2007 г.