Начало Рали Ал-Атия поведе след първия етап на Дакар

Ал-Атия поведе след първия етап на Дакар

56
0

Насър Ал-Атия (Катар Рали Тийм) поведе в рали Дакар 2015 след първия етап на надпреварата. Катарецът, който е с Мини ALL 4 Racing, измина дистанцията до Вила Карлос Пас за 1:12.50 ч. На 22,2 секунди зад него е Орландо Теранова, който е със същия автомобил, но кара за екипа на Монстър Енърджи Рали Рейд Тийм. Трети е Роби Гордън (Спийд Енърджи Рейсинг, Хамър) – на 1:04 мин.

– Отсечката бе малко по-бърза, но тръгнахме добре – коментира Насър. – Трябваше да разберем къде са всички. Утре може да сме по-агресивни. Имаше няколко трудни места, но не поехме никакви рискове. Колата работи перфектно. Видяхме Нани [Рома] спрял отстрани на пътя, но още беше в автомобила. Лош късмет, но понякога се случва. Надявам се да поправят колата и да продължи. Станалото е голяма изненада, но наистина се случва.

Рома загуби шанс да гони втора поредна победа при автомобилите заради техническа повреда. Той трябваше да изчака механиците си в самата отсечка и загуби часове. Това на практика му отне възможността да се бори за първата позиция в тазгодишния Дакар.

Отборът на Пежо, чието представяне след 25-годишна пауза се очаква с особено голям интерес, започна предпазливо състезанието. Карлос Сайнц е на осма позиция след първия ден (на 2:06 мин зад Ал-Атия), а Стефан Петерханзел е десети (на 2:35 мин). Сирил Депре, който дебютира при автомобилите след дългогодишно участие в мотоциклетната категория.

При моторите пръв стана Сам Съндърланд (КТМ), следван от Пауло Гонкалвеш (Хонда) и Марк Кома (КТМ).

– Трудно е да градиш стратегия въз основа на първия ден, тъй като още не се знае кой как върви. Освен това е важно да не хвърлиш всичко в битката, трябва да оставиш нещо и за другите отсечки… Но стана добър етап, а това винаги е причина за задоволство. Претендент съм през първия ден, надявам се да остана такъв до последния, но ни предстои дълъг път – заяви Съндърланд.

В категорията на камионите пръв излезе Ханс Стейси (Ивеко). Екипажите до пето място се събраха в 0:58 сек.

Игнасио Касале (Ямаха) поведе при АТВ-тата, следван на по-малко от две секунди от поляка Рафал Соник (Ямаха). Трети, на 1:23 сек, е Серджо Лафуенте (също с Ямаха).