Начало Рали Ал-Атия спечели за втори път Дакар, Кома с пета победа

Ал-Атия спечели за втори път Дакар, Кома с пета победа

50
0

Насър ал-Атия (Мини) спечели рали Дакар 2015 за втори път в кариерата си. При мотоциклетите триумфира Марк Кома (КТМ). В категорията на АТВ-тата триумфира Рафал Соник (Ямаха), а при камионите – Айрат Мардеев (Камаз).

Ал-Атия финишира с 35:34 минути аванс пред Жиниел де Вилер (Тойота), а трети се класира Кщищоф Холовчиц (Мини) – на над час и половина от победителя. Последната отсечка бе скъсена от организаторите заради пороен дъжд – част от дистанцията не бе безопасна.

– Радвам се, че спечелих Дакар! – коментира усмихнатият Ал-Атия на финала. – Това е наистина специален момент за мен. Фантастично е, защото доминирахме от началото до края и бяхме в състояние да контролираме темпото си. Трябва да благодаря на много хора за това постижение. Дойдох на Дакар във върхова форма. После успяхме да си свършим работата както трябва, ден след ден. Фантастично е. Сега искам да спечеля още!

За Кома това е пета победа в най-тежката надпревара за издръжливост. Втори стана Пауло Консалвеш (Хонда) – на 16:53 мин, а трети е Тоби Прайс (КТМ).

– На седмото небе съм! – радваше се Кома на финала. – Дори през последния ден обаче не можехме да си позволим да се отпуснем. Имаше буря, трасето бе кално и не бе леко. За щастие всичко премина що-годе нормално, след като организаторите решиха да скъсят отсечката. Имах проблем с гума, но натиснах здраво, имах добро темпо. Щастлив съм, че съм пръв на финала. Това постижение се дължи на работата на целия тим, моторът бе идеален. Сега, след толкова много усилия, е време за почивка и забавление.

Соник не допусна изненади в категорията на АТВ-тата. Той пое лидерството в самото начало на ралито и до края бе недостижим.

Камаз взе тройна победа при камионите. Едуард Николаев остана на близо 14 минути зад Мардеев, а трети (на почти час) се класира Андрей Каргинов.