Начало Дакар Ал-Атия поведе в Дакар, проблеми за Льоб

Ал-Атия поведе в Дакар, проблеми за Льоб

58
0

Насър Ал-Атия с Тойота поведе след първия етап на рали Дакар при автомобилите. Катарецът измина дистанцията от 31 км между Лима и Писко за 21:51 мин и изпревари съотборника си Бернхард тен Бринке с 25 сек. Трети изненадващо се нареди Николас Фучс с Borgward.

В същото време един от основните претенденти за победата Себастиен Льоб с Пежо имаше проблеми със спирачките. Затова той изостана на 3 мин от съотборника си и миналогодишен победител Стефан Петерхазел (завършил 11-и в етапа) и на 5:37 мин от Ал-Атия.

При моторите най-бърз бе един от фаворитите за крайната победа и миналогодишен шампион Сам Съндърланд (Вбр) с КТМ, който измина дистанцията за 20:56 мин и единствен слезе под границата от 21 мин. На 32 сек след него остана Адриан ван Беверен с Yamaha, а трети се нареди Пабло Кинтанила с Husqvarna.

Етапът не мина без драми, като португалецът Жоаким Родригес с мотоциклет Hero трябваше да бъде евакуиран с хеликоптер, след като падна тежко при приземяване от висока дюна.

При 4-колесните машини ATV първите петима в отсечката бяха с Ямаха. Най-бърз бе чилиецът Игнасио Касале, следван на точно 1 минута от Сергей Карякин. Челната тройка допълни Пабло Копети. 

При камионите Алеш Лопраис с Татра бе №1 в отсечката, следван на 22 сек от Мартин ван ден Бринк с Рено. Трети и най-челно класиран от пилотите на Камаз бе Едуард Николаев. Проблеми имаше Фредерико Вилагра с Ивеко, който загуби около 17 минути спрямо водачите.

В клас SXS етапът спечели Анибал Алиага с Поларис. следван от Пена Кампо и Фурние със същата машина. В категорията тази година има 11 пилоти.