Начало Рали Ал-Атия опитва да сформира частен екип, който да се състезава с новото...

Ал-Атия опитва да сформира частен екип, който да се състезава с новото Поло

38
0

Насър Ал-Атия се опитва да осигури финанси за частен екип, който да се състезава в световния рали шампионат (WRC) през 2017 г. с новото Поло WRC на Фолксваген. Тимът от Волфсбург се изтегли внезапно от първенството. Автомобилът обаче е напълно готов и може да бъде използван. От Фолксваген обявиха дори, че ще помогнат с хора при сформирането на частен тим. Единственото условия е, че концернът не може да похарчи и цент за целта.

Маркус Грьонхолм проведе последните тестове на колата през ноември. Впоследствие Ал-Атия потвърди, че работи по проекта заедно с Фолксваген Груп. 14,6% от концерна са собственост на катарския държавен инвестиционен фонд.

„Опитваме се да вземем новото Поло R 2017. Срещнах се с някои официални лица в Катар”, заяви Ал-Атия пред motorsport.com. „Защо не, ако е възможно? Ако получим потвърждение (за проекта), ще изкараме пълен сезон във WRC догодина.”

Насър Ал-Атия не участва в рали надпревари от световния шампионат през 2016 г. Програмата му бе съсредоточена върху летните олимпийски игри и крос-кънтри състезания. Ако не успее да организира проекта с Фолксваген, той ще е част от клас WRC Трофи, който бе създаден, за да се надбягват автомобили от 2016 г.

Частен екип с новото Поло е една от двете опции за четирикратния световен шампион Себастиен Ожие. Французинът кара Ярис WRC на Тойота (който не хареса) и Форд Фиеста WRC на М-Спорт (с които изкара чудесен тест). Той по принцип смята, че заводски отбор би му дал максимално голяма сигурност за бъдещето му във WRC. В същото време обаче е добре запознат с автомобила на Фолксваген, а заедно с тима от Волфсбург Ожие доминира през последните четири сезона в първенството.

Смята се, че все още има възможност Себастиен да отиде в Ситроен. От бившия му отбор отказаха да предоставят колата си за тест. Освен това имат затруднения с осигуряване на необходимите средства, за да върнат Ожие в екипа.