Начало WRC News Абитебул застава начело на Хюндай?

Абитебул застава начело на Хюндай?

1092
0
Сирил Абитебул
Сирил Абитебул; снимка: Рено

Сирил Абитебул може да застане начело на Хюндай. Според информация на сайта Dirt Fish, французинът ще бъде новия ръководител на Хюндай Моторспорт в световния рали шампионат (WRC). Абитебул трябва да замени временния директор на тима Жулиен Монсо.

Монсо застана начело на Хюндай след напускането на Андре Адамо в края на миналата година. Преди това той ръководеше отдела за силови агрегати на южнокорейския производител. Въпреки всички затруднения в началото на хибридната ера в WRC, Монсо успя да стабилизира екипа от Алценау през втората половина от кампанията. Това помогна на Хюндай да спечели пет успеха през изминалата кампания. Три от тях бяха дело на Танак, а два- на Нювил. Белгиецът спечели финалното рали за сезон 2022 в Япония.

Малко след края на сезона Монсо разкри, че очаква да бъде заменен. Французинът също така призна, че все още не се знае дали той ще остане част от Хюндай през новия сезон.

„Не съм сигурен какво ще ми се случи по-нататък. Въпреки всички възходи и падения през този сезон и да кажем, [някои] противоречия, тази роля ми доставя удоволствие. Това е нещо, което с удоволствие бих правил и в бъдеще. Все още не знам дали това ще бъде тук или на друго място“, сподели Монсо.

Директорът на Хюндай все пак загатна какво може да стане: „Знам [какво ще се случи]. Мисля, че знам, но да. . . Това е животът и трябва да видя как ще продължа нататък.“

„Това е съвсем различна работа от тази, която съм вършил досега. Бях хвърлен в тази трудна позиция за толкова кратко време и без никаква истинска подготовка.“

„Няма наръчник или книга, която да ти обясни как да правиш такива неща. Когато пристигнах в Монте Карло, бих казал, че всичко беше почти ново за мен.“

„Участвал съм в някои ралита в миналото, но бях основно във фабриката в Алценау. Опитахме се да дадем най-доброто от себе си предвид ситуацията. Със сигурност тежките ралита бяха много, много трудни, но въпреки всичко никога не се отказахме. Наистина ми беше доста приятно да видя, че отборът е способен да бъде конкурентен, много бърз. В крайна сметка ние успяхме да спечелим пет ралита и да постигнем страхотни резултати“, допълни Монсо.

До края на 2022 г. Монсо най-вероятно ще бъде заменен. Най-вероятният заместник на французина е неговият сънародник Сирил Абитебул. 45-годишният инженер има дългогодишен опит в F1. Първоначално той бе ръководител на отбора на Катерам от 2013 до 2014 г. След разпада на екипа от Лийфийлд, Абитебул застана начело на Рено. Въпреки постигнатия напредък под негово ръководство, той бе освободен в края на 2020 г. Малко след това екипът от Енстън се ребрандира като Алпин.

След напускането на Рено, Абитебул работи с доставчика на двигатели за F2 Mecachrome. Макар да няма абсолютно никакъв опит в ралитата, Абитебул не е първата фигура от F1, която се свързва с Хюндай. Другият потенциален директор е Ерик Булие. Французинът е бивш ръководител на отборите на Рено, Лотус и Макларън.

Назначението на Абитебул трябва да донесе известна стабилност на отбора от Алценау, който наскоро загуби няколко ключови хора. Сред тях са пилотите Оливър Солберг и От Танак, както и мениджърът на тима Пабло Маркос.

Няколко дни след края на рали Япония Хюндай представи пилотския си състав за сезон 2023 в WRC. Южнокорейският производител ще продължи да разчита на Тиери Нювил и Дани Сордо. Към тях се присъединяват Есапека Лапи и Крейг Брийн. Финландецът ще заеме овакантеното място на Танак, докато ирландецът ще дели третата кола със Сордо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Hyundai Motorsport (@hmsgofficial)