Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Екълстоун опитал да го успокои, Йос и Макс Верстапен били...

Аферата „Хорнер“: Екълстоун опитал да го успокои, Йос и Макс Верстапен били срещу шефа на Ред Бул F1

7893
0
Хелмут Марко, Макс Верстапен, Бърни Екълстоун, Кристиан Хорнер
Хелмут Марко, Макс Верстапен, Бърни Екълстоун и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Какъвто и да е конкретният резултат от разследването, провеждано срещу Кристиан Хорнер за непристойно поведение, в отбора на Ред Бул във Формула 1 вече се усещат последствия от скандала. От началото на тази седмица, когато бе оповестена новината за проверката, се говори за отношенията вътре в екипа и с концерна за енергийни напитки в Австрия. Последните подробности, публикувани в материал в уебсайта mtorsport-total.com, описват напрежение в самия тим и вкарват в картината познато лице – Бърни Екълстоун.

В материала се твърди отново, че Хорнер вече е бил „посъветван приятелски“ да си подаде оставката, за да се избегне медиен шум и очерняне имиджа на Ред Бул. 50-годишният мениджър категорично отказал. Вместо това събрал собствен екип от адвокати, които да го защитават по случая.

Междувременно се намесил и Бърни Екълстоун. Хорнер е близък приятел с бившия собственик на търговските права във Формула 1. Той му бе кум на сватбата с Фабиана Флоси. След това Бърни бе в същата роля за Хорнер, когато се ожени за Гери Халиуел.

Говори се, че 93-годишният Екълстоун се опитал да успокои Хорнер, който обаче отново категорично отказал да си подаде оставката.

Според материала в самия отбор на Ред Бул пък вече има лагери:

„Фактът, че цялата история тръгна от Нидерландия, вероятно изобщо не е случаен. Зад кулисите във Формула 1 се шушука, че личните взаимоотношения между Хорнер и Йос Верстапен са много лоши. А Верстапен младши е смятан за изключително лоялен и лоялността му е основно към двама души: баща му и Хелмут Марко.“

Не се уточнява защо взаимоотношенията между Йос Верстапен и Хорнер са толкова лоши.

Авторът на публикацията Кристиан Нимерфол е сред журналистите, които общуват непрекъснато с Марко. Той написа в социалната мрежа X, че австрийският съветник на Ред Бул в F1 отказва да говори с него по темата „Хорнер“. На въпроса дали самия Марко стои зад цялото нещо отговорът бил: „Хорнер свърши великолепна работа през изминалите години“.

Утре предстои изслушване на Хорнер по обвиненията срещу него. Решение може и да няма веднага. В Ред Бул обаче искали да вземат такова възможно най-бързо преди представянето на екипа за сезон 2024. То е насрочено за 15 февруари. Според информация на британския вестник „Таймс“ изслушването, което първоначално трябваше да се състои в базата на екипа в Милтън Кийнс, е било преместено в офисите на адвокатската фирма, наета от компанията Ред Бул да проведе разследването.