Начало Дакар Ал-Атия също се присъедини към проекта на Дачия в рали Дакар

Ал-Атия също се присъедини към проекта на Дачия в рали Дакар

325
0
Матю Баумел и Насер Ал-Атия
Матю Баумел и Насер Ал-Атия, снимка Дачия

Насер Ал-Атия също се присъедини към проекта на Дачия в рали Дакар. Катарецът ще кара един от автомобилите на марката през сезон 2025 в световния рали рейд шампионат на ФИА, който включва и Дакар. Ал-Атия ще си партнира със състезатели като Себастиен Льоб и Кристина Гутиерес.

Дачия официално приветства Ал-Атия в своя отбор за рали-рейд състезанията. Катарецът е двукратен световен рали шампион на ФИА в WRC-2 и 19-кратен победител в рали шампионата на ФИА в Близкия изток между 2003 и 2015 г. Той е чест участник в различни рали, рали-рейд, както и други типове състезания. Рекордът му в рали-рейда е ненадминат. Ал-Атия е петкратен носител на световната купа за крос-кънтри ралита и двукратен първенец в световния рали-рейд шампионат

Ал-Атия е една от най-големите легенди на рали Дакар. 52-годишният състезател печели за първи път надпреварата през 2011 г. с Фолксваген. Тогава зад него финишират съотборниците му Жинел де Вилиер и Карлос Сайнц.

След това Ал-Атия печели Дакар отново през 2015, 2019, 2022 и 2023 г. с автомобили на Мини и Тойота. Всички тези успехи са с навигатора Матю Баумел. 47-годишният французин е един от най-успешните френски рали навигатори. Той има 4 победи в Дакар и 12 титли в световния шампионат (2 в рали-рейда, 1 във WRC2 и 9 в MERC).

Насър Ал-Атия и Матю Бомел ще бъдат третият екипаж, който ще се включи в приключенията на отбора на Дачия. По-рано тази година бяха обявени първите два- Себастиен Льоб и Фабиан Луркин, както и Кристина Гутиерес и Пабло Морено Уете.

В средата на следващата година трите екипажа ще тестват прототипа на Дачия, работещ със синтетично гориво. Това ще се случи на трасетата, използвани в рали Мароко. Разбира се, целта на марката и Рено Груп е спечелване на рали Дакар, както и други надпревари от световния рали рейд шампионат (W2RC).

Тази година Ал-Атия ще се включи в W2RC с автомобил на Продрайв. Катарецът се раздели с Тойота след края на изминалата кампания. На практика той и Льоб ще карат еднакви автомобили, но ще носят цветовете на различни екипи. Двамата са фаворити за спечелването на пустинната надпревара, която се провежда в Саудитска Арабия от 2020 г. насам. Срещу тях ще се изправят заводските екипи на Тойота и Ауди, както и този на М-Спорт Форд.