Начало Дакар Ал-Атия спечели първия специален етап на Abu Dhabi Desert Challenge

Ал-Атия спечели първия специален етап на Abu Dhabi Desert Challenge

109
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, A.S.O/DPPI/B.Roux

Насер Ал-Атия спечели първия специален етап на Abu Dhabi Desert Challenge. Катарецът даде най-добро време в пустинната отсечка за 3 часа, 34 мин. и 53 мин. Втори на 3 мин. и 8 сек. се класира Гийом де Мевиус от тима на Overdrive Тойота. Трети на повече от 5 мин. зад Ал-Атия остана Хуан Крус Якопини също от екипа на Overdrive Тойота.

Abu Dhabi Desert Challenge е кръг №2 от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се състои от 5 специални етапа с обща дължина от над 100 км. Надпреварата се провежда на територията на Обединените арабски емирства и е основно на пустинен терен

Днес се проведе първия специален етап на Abu Dhabi Desert Challenge. Той бе с дължина от 248 км, преминаващи около град Ал Дана. Отсечката се състоеше изцяло от пясъци и голямо количество дюни, които създадоха немалко затруднения за екипажите.

Ал-Атия е най-големият фаворит за спечелването на тазгодишното издание на Abu Dhabi Desert Challenge. Катарецът беше много близо до победата през 2023 г. За нещастие, инцидент малко преди края на етап №3 го принуди да приключи участието си в надпреварата.

Ал-Атия спечели вчерашния кратък пролог и си избра по-задна стартова позиция. Пилотът на Nasser Racing обаче заседна в дюна малко след старта на днешния етап. За щастие, той успя бързо да се измъкне и да не загуби толкова време. Същевременно борба за първото място водеха Герлен Шишери  и Язид Ал-Раджи.

С напредване на етапа Ал-Атия се доближи до челото и дори поведе. Той се възползва от грешките на своите съперници, които също имаха проблеми с огромните дюни. Така той спечели първи етапен успех в тазгодишното издание на Abu Dhabi Desert Challenge. Втори и трети остана Де Мевиус и Якопини.

Четвърти и пети финишираха Лукаш Мораеш (Тойота) и Мартин Прокоп с Форд. Следващите две места бяха заети от пилотите на Overdrive Тойота Денис Кротов и Язид Ал-Раджи. Седми остана заводският пилот на Тойота Сет Кинтеро. В топ 10 влязоха още пилотите от подкатегорията Остин Джоунс и Роки Бацюшка (Can-Am Factory Team). По-назад останаха пилоти като Герлен Шишери (Overdrive Тойота), Маркус Баумгарт (X-Rally Team) и др. В това рали не участват Себастиен Льоб (Бахрейн Рейд Екстрийм), както и състезателите на Ауди.