Начало Други Алан Макниш обяви, че се оттегля от спорта

Алан Макниш обяви, че се оттегля от спорта

92
0
Алан Макниш

Алан Макниш обяви, че се оттегля от спорта. Шотландецът съобщи решението си дни преди да навърши 44 години и малко, след като получи купата за световната титла в WEC (World Endurance Championship) заедно със съотборниците си Том Кристенсен и Люк Дювал.

Макниш започва кариерата си преди 32 години на картинг и постига редица успехи като професионален състезател.

Открих идеалния за мен момент да сложа край на състезанията с прототипи и Ауди – заяви Макниш. – Заедно с Кристенсен и Дювал завърших най-успешния си сезон при спортните автомобили. Освен това спечели 24 часа на Льо Ман и не мога да искам повече от постигнатото през изминалия сезон. Мога да погледна назад към една фантастична кариера, в която не останаха неизпълнени цели. Но гледам и напред, към новите предизвикателства, които ми готви бъдещето. Сега ще имам повече време за семейството си. Но ще продължа да съм част от автомобилния спорт в различни роли – просто вече няма да съм пилот на Ауди – допълни той.

Макниш има три победи в 24 часа на Льо Ман, три титли в американските серии Льо Ман, многобройни победи в различни състезания, а през 2002 г. бе във Формула 1 с Тойота. Той обясни, че е взел решението да спре да се състезава след кръга от WEC на Спа в Белгия.

Ценим и уважаваме решението на Алан да се оттегли, докато е на върха в кариерата си – каза шефът на Ауди Моторспорт доктор Волфганг Улрих. – Раздялата обаче е особено трудна за нас. Всички знаем какви са успехите му. Не бива да забравяме колко бе ценен той за развитието на състезателните ни автомобили, какъв страхотен член на екипа е бил винаги и как винаги е бил на разположение за постигане целите на Ауди, предоставяйки своя професионализъм, лоялност и отдаденост. Съжаляваме, че той вече няма да се състезава с нас, но сме щастливи, че ще остане свързан с Ауди Спорт и марката Ауди.