Начало Избрани Албон: Това беше най-силният ми сезон в F1

Албон: Това беше най-силният ми сезон в F1

310
0
Алекс Албон, Уилямс
Алекс Албон, снимка Уилямс

Алекс Албон вярва, че сезон 2022 е бил най-силният за него откакто е част от F1. Пилотът на Уилямс се завърна в световния шампионат след като прекара една година настрани.

Албон направи дебюта си в F1 през сезон 2019 с тогавашния екип на Торо Росо. 26-годишният състезател получи неочаквано повишение в средата на кампанията и премина в Ред Бул. Въпреки големите очаквания, Албон така и не се адаптира достатъчно добре към автомобила на екипа от Милтън Кийнс. Състезателят от тайландски произход нямаше отговор на темпото на Макс Верстапен. В крайна сметка той записа два подиума, което бе крайно незадоволителен резултат за да убеди ръководството на Ред Бул да го задържи по-дълго време.

Албон прекара сезон 2021 извън спорта. През този период 26-годишният състезател бе резервен пилот в Ред Бул. Също така той записа няколко участия в DTM зад волана на Ферари 488 GT3 Evo. Англо-тайландският състезател записа една победа и общо четири подиума в немския автомобилен шампионат.

Тази година Албон успя да намери обратния път към F1 с отбора на Уилямс. Въпреки трудния за управление болид FW44, той успя да финишира в зоната на точките още в третия старт за сезона в Австралия. След това той записа девето място на новата улична писта в Маями и десето на Спа. Подобно на Джордж Ръсел, Албон се представяше много по-добре от Николас Латифи.

„Мисля, че в някои отношения годината беше сложна. Имам чувството, че в личен план тя беше много положителна“, каза Албон. „Това беше най-силният ми сезон в F1. Не съм изкарал толкова много кампании, но въпреки това вярвам, че именно последната бе тази, в която се представих най-добре“, добави пилотът на Уилямс.

„Чувствам, че съм се развил като пилот, което е най-важното. Имам чувството, че успях да приложа по правилния начин опита, който придобих през последните няколко години.“

„Чувствам се така, сякаш съм получил максимума от него. Мисля, че не е толкова лесно да се направи някаква истинска оценка, защото в края на краищата мисля, че е толкова трудно за [външни лица] да преценят как е протекла работата. Но лично за мен усещането зад волана бе наистина невероятно.“

Албон е успял да възвърне увереността си, която е загубил напълно по време на престоя си в Ред Бул.

„Вярвам, че е така. Вярвам, че основното нещо е увереността в автомобила. Няма нищо по-важно от увереността при каране. Чувствам, че съм си я върнал напълно след трудния период в Ред Бул. Това е най-важното, защото всички знаят, че трябва да караш възможно по-бързо“, призна състезателят на Уилямс.

„Чувствам, че тази година бях на върха на автомобила и успях да го натисна до краен предел. Това беше нещо, с което малко се борих през 2020-та. Тогава просто започнах да губя авторитета си върху болида не можех да получавам това, което искам от него.“

„През 2020 г. бях малко реактивен в това отношение. В този период просто оставях автомобила да си свърши работата и след това реагирах на това.“

„Тази година имам чувството, че успях да поставя автомобила там, където исках. И не казвам, че колата на Уилямс е по-стабилна, защото реално не е. Но да, в интерес на истината усещането беше, че веднага се почувствах добре щом направих първите си обиколки на пистата.“

„И оттам нататък всичко се развиваше добре. След всяко изминало състезание чувствам, че имам повече увереност. Разбира се, добрите резултати също помогнаха за това“, завърши Алекс Албон.

26-годишният състезател наскоро разкри специален дизайн на своята каска, който е бил вдъхновен от легендата в MotoGP Валентино Роси. Специалната каска е трябвало да бъде използвана по време на състезанието за Голямата награда на Италия. В крайна сметка пилотът на Уилямс пропусна надпреварата на Монца заради операция от апендицит.

Догодина Албон ще си партнира с Логан Сарджънт. Младият американец ще направи дебюта си в F1 и ще премине през стръмна крива на обучение. Сарджънт вече започна подготовката си за следващата година след като посети фабриката на Уилямс миналата седмица.