Начало Избрани Алекс Вурц: Щайнер го превърнаха в звезда точно заради псуването, колко доживотни...

Алекс Вурц: Щайнер го превърнаха в звезда точно заради псуването, колко доживотни наказания да получи?

340
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Майкъл Потс

Пилотите от Формула 1 ще обсъдят на своя среща наказанието на Макс Верстапен за използването на нецензурен език, заяви Алекс Вурц. Бившият пилот е президент на организацията на състезателите (GPDA – Grand Prix Drivers Association). Той даде пример с използвания до миналия сезон език от страна на Гюнтер Щайнер. Бившият шеф на Хаас в Гран при често ругаеше и това бе използвано в документалната поредица на Нетфликс за спорта „Drive to Survive“. В момента Щайнер е гост коментатор на някои от предаванията на Формула 1 кръговете в Германия.

„Гюнтер Щайнер колко доживотни наказания за общественополезен труд трябва да получи за псуването? Превърнаха го в звезда точно заради това. Нетфликс го излъчва по цял свят и нямаше никакъв проблем. И изведнъж такава промяна?“, попита Вурц

„Трябва да отбележа, че подобен език не е по личния ми вкус. Като президент на GPDA официално заявявам, че ще обсъдим въпроса в организацията. Първо ще постигнем пълен консенсус по въпроса, а след това ще помисли дали и под каква форма ще разговаряме с ФИА и президента ѝ“, продължи президентът на GPDA.

„Лично аз вярвам – и винаги го правим в GPDA – в разрешаването на въпросите вътре в организацията. Не го правим чрез медиите. Много рядко нещо от нашата асоциация достига до тях, просто защото се стараем всичко да се случва между нас – в името на спорта. Желанието ни е всички да работят заедно. Мисля, че на пилотите трябва да бъде позволено да изразяват себе си до някаква степен. Разбира се, това не трябва да включва лични обиди, както и дискриминация. Всички извървяха сериозен път в това отношение. Но това наказание лично според мен е твърде строго“, каза още Вурц.

Верстапен бе наказан по време на уикенда в Сингапур зарази нецензурен израз в пресконференцията там. Заради това той устрои бойкот и след квалификацията и състезанието отговаряше изключително кратко на официалното събиране на първите трима. Мартин Брандъл нарече цялата история „буря в чаша вода“.

„Според мен пилотите трябва да се съберат и да решат въпроса през GPDA. По принцип трябва да се замислят, че представляват себе си, семействата си, страните си, невероятните си отбори, глобални спонсори. Напълно наясно са с това, защото виждат публиката си – подписват шапките, виждат тълпите във фен зоните. Много млади хора следят Формула 1, особено в наши дни. Според мен са отговорни за това да контролират ругаенето си. Разбира се, понякога се случва в разгара на събитията. Но просто така мисля, че не е необходимо и не изглежда добре за тях“, допълни Брандъл.

Нико Розберг се съгласи в известна степен. Той посочи, че двете му дъщери например гледат състезанията и съответно не иска да слушат подобни изрази

„От друга страна обаче, нали искаме пилотите да са гладиатори и да показват емоциите си. Просто да ги покриват със звук. Но Макс си разпилява енергията с това, а трябва да е напълно съсредоточен. В момента се бори за титлата“, добави Розберг.