Начало Избрани Алфа Ромео не бърза да вземе решение за бъдещето на Гуаню Жу

Алфа Ромео не бърза да вземе решение за бъдещето на Гуаню Жу

579
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Алфа Ромео не бърза да вземе решение за бъдещето на Гуаню Жу. Според Фредерик Васьор до края на месеца ще стане ясно кой ще бъде съотборник на Валтери Ботас през сезон 2023.

Жу дебютира за отбора на Алфа Ромео в Гран при на Бахрейн. Китаецът доведе със себе си стабилна финансова подкрепа, която помогна той да си гарантира мястото във Формула 1. Въпреки това той подписа само едногодишен договор и все още не е ясно дали ще запази мястото си и догодина.

Другият претендент за мястото в Алфа Ромео е Тео Пурчер. Французинът е част от академията на Заубер и е един от топ пилотите във Формула 2.

До този момент китайският състезател има само две завършвания в зоната на точките и заема 17-то място във временното класиране с актив от 5 точки. Въпреки това Жу се представи доста добре и няколко пъти бе по-бърз от по-опитния си съотборник. За съжаление той имаше няколко отпадания заради технически проблеми, които му попречиха да спечели още точки.

Френският специалист заяви, че е доволен от представянето на младия състезател и не е толкова изненадан че той изостава от Ботас.

„Във Формула 1 имаш да учиш много неща. Тук има много по-различен натиск от този във F2 и F3“, сподели Васьор.

„Жу се справя перфектно с този натиск. Освен това той има много добро сътрудничество с всички в екипа. Той е много отдаден и се справя добре. Скоро ще вземе решение за това дали той ще остане при нас и през следващия сезон.“

Васьор е категоричен, че решението на Алфа Ромео няма да зависи от това какво ще бъде представянето на Жу в следващите няколко старта.

„Не става въпрос за това, което [Жу] трябва да направи до вземане на решението. Това е доста дълъг процес. Радвам се, че тази година имаме доста по-силна кампания благодарение на новия ни пилотски състав.“

„Но както казах, ще вземем решение до края на септември. Сега трябва да запазим спокойствие по този въпрос.“

След изключително силното начало на тазгодишната кампания, тимът от Хинвил не спечели нито една точка в последните шест старта. Според Васьор, това се дължи най-вече на слабата надеждност, но също така и на фактора Николас Латифи.

„Имахме няколко отпадания, които бяха най-вече заради технически проблеми. Понякога просто имаме проблеми с двигателя, а друг път е виновен Латифи. Шегата настрана, просто нещата са такива, каквито са.“

„Тази негативна серия не е свързана най-вече с лош късмет.“

„По отношение на темпото мисля, че вероятно направихме стъпка надолу в сравнение с началото на сезона. Знаехме отлично, че не разполагаме със същия бюджет като водещите отбори и няма да можем да развиваме автомобила като тях.“

Но все още сме на добра позиция и можем да спечелим точки.“

Мисля, че на Спа и в Будапеща бяхме осми или седми в квалификацията. На Спа бяхме в добра позиция в квалификацията, преди да се откажем от обиколката.“

„Разликите в средата на колоната са изключително малки. Честно казано може да се случи абсолютно всичко. Просто трябва да се възползваме от възможностите, когато те са налице. Винаги се повтаря една и съща история“, допълни Фредерик Васьор.

Пилотите на Алфа Ромео Валтери Ботас нямат търпение да се състезават в предстоящата Гран при на Италия на пистата Монца.

„Очаквам с нетърпение да се състезавам отново след два неуспешни уикенда. Разбира се, това е домашно състезание за отбора и за нашия партньор в Алфа Ромео което го прави още по-специален. За един пилот Монца е една от най-емблематичните и уникални писти в календара. В миналото ми харесваше да се състезавам тук. Имам четири подиума в Италия’, сподели Ботас.

„Това е един от най-впечатляващите подиуми, на които можеш да се надяваш да застанеш! Атмосферата е невероятна, а присъствието на нашите колеги на трибуните я прави още по-специална. Надявам се, че ще успеем да направим крачка напред в сравнение с последните няколко състезания и ще завършим европейската част от сезона с високи резултати“, добави пилотът на Алфа Ромео.

„Това е последното състезание от тройния уикенд, както и последното в Европа преди да заминем в Азия и Америките. Имам чувството, че тази година минава светкавично. Имахме няколко състезания, в които не успяхме да се състезаваме на нивото, което искахме. Това състезание е нова възможност да се прегрупираме и да поработим върху това, което ни липсваше миналата седмица по отношение на темпото и представянето“, каза Жу.

„Уикендът ще бъде важен за нас. Искаме да се представим добре пред родната публика. Тъй като съм бил в италиански отбори по време на кариерата си като младши пилот, Монца има специално значение за мен. Когато стъпих на подиума миналата година в F2, усетих страстта и безкрайната енергия на феновете. Гран при на Италия ще бъде важно събитие както за нас като отбор, така и за марката Алф Ромео. Когато започнат сесиите, ще се съсредоточа върху това да свърша възможно най-добрата работа и да постигна по-добри резултати за целия отбор. Нека да започваме“, добави пилотът на Алфа Ромео.