Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео праща хора в отпуск; Тод не е убеден, че всички...

Алфа Ромео праща хора в отпуск; Тод не е убеден, че всички отбори ще оцелеят

852
0
Алфа Ромео, бокс, питлейн, механици
снимка: Алфа Ромео

Отборът на Алфа Ромео във Формула 1 реши да започне да изпраща служители в принудителен отпуск. Подобна мярка досега предприеха Макларън и Уилямс. От Рейсинг Пойнт и Хаас също са изпратили хора вкъщи, но без да го обявяват официално. В централата на отбора в Хинвил работят около 500 души. Според информацията на швейцарския вестник Блик не е ясно колко от тях ще бъдат засегнати.

Така половината от участниците във Формула 1 реагираха на причинената от пандемията от COVID-19 криза с временно намаляване на персонала. Екипите заедно с ФИА и Либърти Медия взеха редица решения, които да редуцират разходите. Никой обаче не е в състояние да прогнозира какви ще са последствията от кризата и президентът на ФИА Жан Тод предупреди, че производители могат да си тръгнат от спорта. На въпрос дали е уверен, че настоящите отбори ще са на грида през 2021 г., той отговори: „Не.”

„Надявам се догодина всички да са останали”, продължи Тод

„Ето защо трябва да изслушваме всички. Дори големите компании не можеш да приемаш за даденост. Затова е необходимо нещата да се обмислят. Нужно е да проявим и скромност. Ние обичаме автомобилния спорт, но той не е жизненоважен за обществото. Необходими са правилни избори и решения”, обясни той в интервю за Аутоспорт.

„Във всяко бедствие и криза има много лошо и нещо положително.”

„В конкретния случай позитивът е, че сме в състояние да сторим нещо добро за бъдещето. Според мен във Формула 1 бяха достигнати неразумни висоти на харчене и това трябва да се промени.”

Отборите във Формула 1 се договориха първоначално съгласуваният таван на бюджетите от $175 млн. да бъде свален на $150 млн. Малките екипи обаче искат още по-голямо намаление. На това се противопоставят основно Ферари и Ред Бул. Шефът на Скудерията Матия Биното твърди, че големите екипи развиват технологии и произвеждат компоненти, докато други отбори само ги купуват. Затова според него въвеждането на едно и също ограничение за всички не е правилно.