Начало Избрани Алфа Ромео: Загубихме много точки заради проблеми с издръжливостта

Алфа Ромео: Загубихме много точки заради проблеми с издръжливостта

269
0
Алфа Ромео С42
снимка, Алфа Ромео

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор заяви, че проблемите с издръжливостта на болида С42 са били причина за загубата на ценни точки по време на първата половина на сезон 2022 в F1.

Отборът от Хинвил се намира на шеста позиция при конструкторите с актив от 51 т. Алфа Ромео се намира в серия от четири поредни състезания без класиране в топ 10. През първата половина от кампанията тимът спечели точки в седем от първите девет старта и бе близо до Макларън и Алпин.

В тази поредица от слаби резултати Валтери Ботас и Гуаню Жу бяха сполетени от редица механични проблеми. Финландецът отпадна от Гран при на Великобритания с проблем в скоростната кутия. След това се оттегли от Унгария заради повреда в горивната система. Неговият съотборник катастрофира в Силвърстоун и отпадна в Пол Рикар заради проблем със силовия агрегат на Ферари.

Въпреки всички проблеми в последните четири старта, Алфа Ромео има солиден актив от точки, който е по-голям от този през 2020 и 2021 г. взети заедно. Тогава тимът завърши на осма и девета позиция в крайното класиране.

Васьор смята, че отборът от Хинвил е постигнал значително подобрение на представянето си в съответствие с новите технически правила на Формула 1,  но е бил възпрепятстван от слабата надеждност.

„Постигнахме добър напредък. Направихме добра стъпка напред по отношение на чистото представяне, което се дължи на различни фактори, каза Васьор.

Както винаги, никога не става дума за едно нещо. Смятам, че двигателят на Ферари направи крачка напред. Също така свършихме страхотна работа по отношение на шасито. Новите ни пилоти Валтери Ботас и Гуаню Жу се представят доста добре. Като цяло това е добра стъпка напред.“

„Загубихме много точки заради проблеми с издръжливостта. В някои състезания бяхме в много добра форма. Примери за това са Джеда и Силвърстоун. Там имахме шансове да вкараме и двете коли в топ 10.“

Това е истински срам за нас и за шампионата. Но нещата са такива, каквито са. Просто трябва да се поправим през втората част на сезона.“

Дори и след пропуснатите възможности, дължащи се на катастрофи и технически проблеми, Васьор все още смята, че тимът на Алфа Ромео оправдава очакванията му за годината.

„Никой нямаше да знае какъв ще бъде резултатът в квалификацията по време на първия тестов ден. Всички бяхме малко изненадани от ситуацията, защото това беше напълно нов автомобил без референции.“

„Развивахме се абсолютно сами и бяхме напълно слепи. Все пак не съм толкова изненадан, защото знаех, че положихме големи усилия за 2022 г. Очаквах да се случи нещо подобно. Шестото място при конструкторите е добро усещане“, завърши Фредерик Васьор.