Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Таури най-после има повече точки, отколкото пилоти

Алфа Таури най-после има повече точки, отколкото пилоти

1446
0
Лиам Лоусън, Алфа Таури
Лиам Лоусън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Алфа Таури най-после има повече точки през сезон 2023, отколкото пилоти – благодарение деветото място на Лиам Лоусън в Сингапур тимът от Фаенца вече е с 5 точки. Досега за отбора през тази състезателна година караха четирима състезатели – Юки Цунода, Ник де Врис, Даниел Рикиардо и Лоусън. Де Врис бе уволнен след 10 старта. Рикиардо пък счупи метакарпална кост на лявата ръка при катастрофа на Зандвоорт, Нидерландия. Това доведе зад волана Лоусън, който в третия си старт записа точки. Досега само Цунода имаше актив от три десети места (в Австралия, Азербайджан и Белгия).

В Сингапур обаче Цунода отпадна в самото начало на състезание вследствие на удар със Серхио Перес (Ред Бул)

„Много съм разочарован, защото не можем да запишем чист уикенд в последните стартове. А отборът имаше толкова новости за Сингапур… Направих добър старт, но след това имаше контакт, при което се потрошиха кутията заедно с радиатора и системата за охлаждане. Поздравления за Лиам за точките. Той се справи чудесно, особено като за първо състезание в Сингапур“, отбеляза японският пилот на Алфа Таури.

Лоусън призна, че е предпочитал да имаше време за малко повече подготовка точно за тази надпревара, но допълни, че при такъв шанс просто го сграбчваш с две ръце.

„Аз това се старая и да правя и състезанието в Сингапур бе фантастично. Доволен съм от надпреварата и определено дадох всичко от себе си. Мисля, че използвах максимума от потенциала на колата.“

„Трябва да си разгледам и анализирам старта, защото в два поредни състезателни уикенда губя позиции при потеглянето и това само ни усложнява живота“, продължи новозеландският състезател на Алфа Таури.

„През останалата част от състезанието се опазихме от неприятности. Трудно е, когато се бориш за скорост, опитваш се да извлечеш максимума от колата и от всичко налично. Надпреварата бе наистина страшно натоварваща физически. Накрая обаче съм много доволен, че взех две точки“, добави той.

Семейството на Лоусън бе на пистата като гости на Алфа Таури. Пилотът разказа още в навечерието на уикенда, че от малък се молел на баща си да го заведе на Гран при на Сингапур. Това не се случило, но сега той имаше възможност да ги посрещне като пилот от Формула 1 в падока. Другата любопитна случка с Лиам от уикенда бе, че докато даваше автографи някой от феновете се провикна: „Имаше ли проблеми с Ред Бул заради това?“ Въпросът се отнасяше за това, че пилотът на Алфа Таури избута Макс Верстапен извън топ 10 в Q2 в събота.

„Не още“, засмя се Лоусън.