Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алисън остава част от тима на Мерцедес в F1

Алисън остава част от тима на Мерцедес в F1

1144
0
Джеймс Алисън
Джеймс Алисън, снимка Мерцедес

Джеймс Алисън остава част от тима на Мерцедес в F1. Британският инженер подписа ново многогодишно споразумение и гарантира бъдещето си в Бракли за поне още два сезона.

Днес бе обявено, че Алисън е приел ново дългосрочно удължаване на договора си. Британецът ще остане на поста технически директор на Мерцедес. Новината укрепва техническото ръководство на отбора в период на обновяване преди големите промени в правилата за 2026 г.

Алисън се присъедини към отбора през 2017 г. като технически директор, наблюдавайки продължителен период на успех, завършил с четири титли при пилотите и пет последователни шампионата при конструкторите. После той заемаше поста главен технически директор. Като такъв той отговаряше за дългосрочната стратегия и проекта INEOS Britannia America’s Cup. Миналата година той обаче се завърна като технически директор и отново бе фокусиран изцяло върху F1.

В края на миналата година не беше ясно колко дълго Алисън ще иска да остане в настоящата си роля. В крайна сметка възроденият му ентусиазъм за F1 го е накарал да подпише нов дългогодишен договор.

„F1 ми донесе много късмет. Нищо обаче не е по-голямо от това да отговоря на призива на Тото да се присъединя към Мерцедес през 2017 г. За мен е огромна привилегия да продължа това приключение, да работя заедно с брилянтни колеги, с които се борим заедно за успех в шампионата“, сподели Алисън.

Новината за новия контракт на Алисън идва само няколко дни след като Тото Волф разкри, че е удължил договора си с Мерцедес до края на 2026 г. Шефът на тима не се съмнява в стойността, която Мерцедес получава от Алисън. Волф също така тъй като похвали както техническите му възможности, така и подхода му към работата

„Развълнуван съм, че Джеймс посвети дългосрочното си бъдеще на отбора. Просто казано, той е най-впечатляващият технически лидер в нашия спорт“, каза Волф.

„Неговият гладиаторски дух, заедно с неговите знания, опит и решителност, го правят ненадминат. Влиянието и въздействието му обаче са много повече от това“, продължи шефът на Мерцедес. „Откакто се присъедини към нас през 2017 г., той е ключов съюзник и мой личен спаринг партньор. Можем да се предизвикваме един друг открито и честно. Това е въплъщение на културата на „твърдата любов“ в екипа. Тя е жизненоважна, за да помогне на всички нас да се представим по най-добрия начин.“

„Най-важното обаче е, че Джеймс е истински приятел, на когото можеш да разчиташ не само в моменти на успех, но и в трудни моменти. За мен беше удоволствие да работя с него през последните седем години. Сега с нетърпение очаквам да го правя още много години“, завърши Тото Волф.

В същото време Алисън смята, че потвърждаването на неговото бъдеще, както и това на Волф ще бъде нещо, което ще внесе голяма стабилност в тима на Мерцедес и неговите партньори.

„Мисля, че определено е полезно за един отбор да знае, че има стабилност. Със сигурност е от голямо значение за нас да знаем, че имаме тази стабилност с Тото. Надявам се в по-малка степен, че хората тук ще бъдат спокойни.“

„Това помага и на нашите партньори да знаят, че случаят е такъв. Подобно нещо също така означава, че всеки, който ни гледа отвън, може да види, че има стабилност и ангажираност с надеждата, че отборът ще може да работи стабилно и да се радва на добри успехи в бъдеще“, добави Алисън.

Алисън работи по колата на Мерцедес за 2024-та, която ще бъде представена официално на 14 февруари. Новият модел ще бъде коренно различен спрямо своите предшественици.