Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Хубаво е да си тръгнем от Маями с някакви точки

Алонсо: Хубаво е да си тръгнем от Маями с някакви точки

1713
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо финишира на девета позиция в Гран при на Маями. Пилотът на Астън Мартин беше доволен от това, че успя да спечели точки в трудния състезателен уикенд на уличното трасе. Алонсо призна, че е имал късмет при появата на колата за сигурност.

Алонсо изживя един изключително труден рейс уикенд в Маями. Испанецът имаше контакт с Люис Хамилтън в спринтовото състезание. В резултат на това той имаше поражения по своя автомобил и нямаше възможност да се бори за точки. Алонсо финишира 17-ти в спринта, като зад него беше единствено Кевин Магнусен. Пилотът на Хаас получи няколко наказания, които го смъкнаха в дъното на колоната

Пилотът на Астън Мартин потегли от 15-та позиция на стартовата решетка. За разлика от повечето си съперници, двукратният световен шампион реши да потегли с най-твърдите гуми на Пирели.

Алонсо направи няколко изпреварвания в началната фаза на Гран при на Маями. Испанецът се възползва и от появата на кола за сигурност на трасето и направи „безплатен бокс“. После Алонсо завърши състезанието с гуми медиум и водеше няколко битки, включително с бившия си съотборник Естебан Окон. В крайна сметка 42-годишният състезател финишира девети и добави още две точки към своя актив.

„Хубаво е да си тръгнем от Маями с някакви точки. Имахме малко късмет с виртуалния автомобил за сигурност, а след това и с пълния автомобил за сигурност, който разбърка полето. Възползвахме се от тази възможност, за да влезем в бокса за гумите медиум. Това промени малко стратегията ни и ни позволи да проведем няколко добри битки“, сподели Алонсо.

„Наслаждавах се на състезанието. Изглежда, че показахме малко повече ефективност в състезанието, отколкото в квалификацията. Имаме още доста работа, за да подобрим представянето си в следващите няколко състезания. Щастлив съм за Ландо [Норис]. Винаги е специално да постигнеш първата си победа в F1“, добави пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл не завърши спринта в Маями. Канадецът потегли от 11-та позиция в самото състезание на временното трасе край Хард Рок Стейдиъм. Строл финишира 13-ти, но беше преместен с няколко места назад заради наказание

„Не беше страхотно състезание. Заложихме на стратегия с ранен стоп. Няколко обиколки по-късно обаче се появи кола за сигурност. Следователно автомобилите, които останаха на пистата, се възползваха от това. Това наистина компрометира стратегията ни“, каза Строл.

„От този момент нататък успях да изпреваря няколко автомобила и пресякох финалната линия на 13-то място, но след това бях наказан за изпреварването на [Алекс] Албон. По-късно ще разгледаме мониторите. Струва ми се, че наказанието е странно. Ще работим усилено през следващите няколко седмици, за да намерим още малко скорост в автомобила за Имола“, добави пилотът на Астън Мартин.

„Спечелихме две трудни точки от състезание, което беше доминирано от позицията на пистата и трафика. Стартовите ни позиции определено ни навредиха“, заяви Майк Крак.

„Състезанието на Фернандо беше с едно спиране. Моментът на виртуалния автомобил за сигурност се оказа полезен, тъй като той се бореше с твърдите си гуми. В крайна сметка той успя да напредне до деветото място. Може би вкарахме Ланс в бокса малко по-рано, опитвайки се да се справим с Цунода. Така и не се възстановихме от загубената позиция на пистата. Ще си вземем поуки преди началото на европейската част от сезона“, добави шефът на Астън Мартин.