Начало Избрани Алонсо: Пистата в Баку изправя пилотите пред уникално предизвикателство

Алонсо: Пистата в Баку изправя пилотите пред уникално предизвикателство

1288
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо е на мнение, че пистата в Баку ще бъде голямо предизвикателство за пилотите. Испанецът призна, че няма търпение да участва в първия спринтов уикенд за сезон 2023.

Този уикенд се слага край на близо едномесечната пауза между третия и четвъртия кръг от настоящата кампания. Пилотите и отборите от F1 се насочват към Гран при на Азербайджан. Събитието се провежда на уникалната улична писта в столицата Баку.

Тазгодишното издание на Гран при на Азербайджан ще бъде с нов формат. Състезателите вече ще разполагат с едночасова тренировка в петък, преди да се насочат към квалификацията, която ще определи стартовата решетка в неделната надпревара. В събота втората тренировка ще бъде заменена от спринтова квалификация. Тя ще бъде с продължителност 30 минути и отново ще бъде разделена на три части. След нейния край ще стане ясна стартовата решетка за спринтовото състезание в събота следобед. За разлика от предишните две години, спринтовете вече са напълно самостоятелни събития

Алонсо познава добре пистата в Баку. Пилотът на Астън Мартин завърши в топ 10 във всички издания на надпреварата от 2017 г. насам. Сега целта на испанеца ще бъде още едно качване на подиума.

„Хубаво е да се върна след няколко седмици почивка от състезанията. Презаредих батериите след изключително силния на сезона и сега очаквам с нетърпение Баку“, сподели Алонсо.

„Пистата в Баку изправя пилотите пред уникално предизвикателство. Всички ще се сблъскаме с много тесни улични участъци с ниска скорост и след това с изключително високоскоростни прави, които създават много възможности за риск и печалба“, добави пилотът на Астън Мартин.

„Радвам се да видя и завръщането на спринтовете този уикенд. В миналото сме виждали забавни състезания. Сигурен съм че няма да е по-различно, особено сега, когато има две квалификационни сесии и две състезания. Вече познаваме по-добре автомобила си, но трябва да продължим там, където бяхме в Австралия. Също така трябва да продължим да се развиваме през следващите няколко кръга“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл записа първия си подиум в Баку през 2017 г. Пилотът на Астън Мартин не завърши последните два старта в Азербайджан. Подобно на Алонсо, Строл също се надява да силен резултат и спечелването на още точки.

„Беше добре да си почина малко след няколко натоварени състезания. От друга страна нищо не може да се сравни със състезанията. Предвид силния старт на сезона нямам търпение да се върна на пистата“, коментира Строл.

„Баку е място, което ми носи страхотни спомени – тук беше първият ми подиум в F1 през 2017 г. Този уикенд влизаме с надеждата да продължим формата си от началото на сезона. Като цяло това ще едно лудо пътуване на една наистина забавна писта.“

„Този уикенд ще се проведе и първият спринт за годината, при това в нов формат, който според мен ще бъде чудесен за феновете. Трябва да започнем от нулата, тъй като времето за подготовка за квалификациите и състезанията ще е малко. Екипът на Астън Мартин свърши фантастична работа тази година, така че знам, че сме готови за това предизвикателство“, добави състезателят на Астън Мартин.