Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо пръв в съкратената втора тренировка в Монте Карло

Алонсо пръв в съкратената втора тренировка в Монте Карло

30
0
Дженсън Бътън

Фернандо Алонсо (Ферари) бе най-бърз във втората свободна тренировка преди Гран при на Монако. Сесията на практика бе съкратена почти наполовина, тъй като отборите чакаха пистата да изсъхне преди да пуснат колите си.

Второ време даде Люис Хамилтън (Мерцедес), а трети се нареди Себастиан Фетел (Ред Бул).

В паузата между двете тренировки валя сериозно и в началото на вторите 90 минути за подготовка пистата бе мокра. Никой не искаше да поема излишни рискове при положение, че прогнозата за събота и неделя е за сухо време. При това положение в продължение на 40 минути на трасето нямаше пилот в очакване трасето да изсъхне. Адриан Сутил пръв излезе, като сложи интермедии на Заубер-а си. Последваха го пилотите на Торо Росо Данил Квят и Жан-Ерик Верн, а междувременно изгря слънце и се очакваше пистата да изсъхне бързо, докато Пади Лоу обсъждаше в питлейна закъснението на Люис Хамилтън за сутрешните инженерен брифинг и първа сесия.

Първото записано време бе 1:44.982 мин на Квят, скоро подобрено от Верн – 1:42.484, след което руснакът свали на 1:38.935. Данил сбърка и изпусна малко след това колата си, но успя да продължи без да се удари. Кими Райконен обаче имаше проблем и със значително забавено темпо се прибра в бокса.

По-малко от половината пилоти бяха направили обиколки час след светването на зеления семафор (20 минути след първата поява на болид на трасето). Дженсън Бътън бе начело с време от 1:32.423 мин, следван от Себастиан Фетел (+0,165 сек) и Фернандо Алонсо (+0,287). Състезателите на Мерцедес, тези на Лотус и т.н. не бяха излизали въобще. Конкретно в Лотус бяха решили Ромейн Грожан и Пастор Малдонадо да не правят обиколки, докато асфалтът не изсъхне напълно, тъй като смятаха, че няма какво да научат от обиколки с интермедии.

Ферари пък търсеха какъв е проблемът в болида на Райконен, но бяха достатъчно наясно, за да заявят, че тренировката е приключила за финландеца. Предположението бе за повреда в скоростната кутия.

Двадесетина минути преди края на тренировката Бътън бе единственият пилот на трасето. Той продължаваше да кара с интермедии, въпреки имаше предположения, че условията са достатъчно добри за сухи гуми. Дженсън подобри собственото си време до 1:31.594 мин.

Хамилтън излезе на пистата петнайсетина минути преди финала на сесията. Бе му казано, че ще направи една обиколка с интермедии и след това ще се прибере, за да сложи сухи гуми. Англичанинът обаче тръгна пак с интермедии. В Мерцедес явно сметнаха, че условията не са се подобрили достатъчно за сликове. По принцип втората тренировка се използва за сравнение на двете налични спецификации, правят се и дълги, и къси серии, така че екипите ще имат доста за наваксване в последната свободна сесия в събота.

Торо Росо първи се престрашиха да опитат обиколки с гуми за сухо – Верн и Квят излязоха със сликове. Французинът моментално свали 5 секунди от най-доброто време (1:26.002), следван на 0,375 сек от Нико Хюлкенберг (със суперсофт). Със суперсофт излязоха още Квят, Серхио Перес, Валтери Ботас, Фетел, Алонсо, Бианки, Чилтън, Маса. Перес излезе пръв с 1:24.659. След това челната позиция заеха последователно няколко пилоти, като най-бърз бе Алонсо с 1:18.482 мин. В подреждането след него се наредиха Хамилтън, Фетел, Верн, Ботас, Перес, Хюлкенберг, Бътън, Рикиардо, Магнусен и т.н.