Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо приятно изненадан от резултата си в квалификацията

Алонсо приятно изненадан от резултата си в квалификацията

1310
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо сподели впечатленията си от първата квалификация за сезон 2024 в F1. Пилотът на Астън Мартин остана приятно изненадан от резултата си в сесията, тъй като не е бил напълно сигурен каква е скоростта на неговия автомобил в една обиколка.

Алонсо прескочи безпроблемно първите два сегмента от квалификацията за Гран при на Бахрейн. Двукратният световен шампион изчака малко преди излизането си в последния сегмент от квалификацията.

Алонсо записа доста добра обиколка, която му отреди третото място. След това той не успя да подобри това постижение. До края на Q3 испанецът беше изместен от Джордж Ръсел, Карлос Сайнц и Серхио Перес. Въпреки това пилотът на Астън Мартин беше доволен от резултата си в сесията

„Беше приятна изненада да се окажем толкова конкурентоспособни. След зимните тестове имахме известни съмнения по отношение на темпото в една обиколка“, сподели Алонсо.

„В свободните тренировки това беше различен автомобил и се чувствахме по-конкурентоспособни. Но обикновено използваме може би повече двигателя или по-малко гориво, или каквото и да е. Понякога откриваме реалността в квалификацията, така че бяхме много предпазливи относно възможностите си“, продължи пилотът на Астън Мартин.  „Бяхме доста конкурентоспособни в Q1, в Q2 и след това в Q3. Сега сме в микса. В рамките на една десета сме заедно с Ферари и сме пред Хамилтън и Макларън. Това огромна изненада, която ме кара да съм изключително щастлив.“

Алонсо разкри и причините, довели до този силен резултат в Q3.

„Мисля, че автомобилът беше по-свързан. Миналата седмица имахме известни трудности да усетим наистина нуждите на автомобила. Като цяло той беше доста непоследователен“, обясни испанецът.

„Този уикенд направихме няколко промени в настройките, след което ги изпробвахме. Те правят точно това, което очакваме от тях. Това винаги е хубаво когато се опитваш да настроиш фино един автомобил от F1, за да извлечеш максимума. Затова допълнителното ниво на увереност в автомобила беше най-положителното нещо в този уикенд“, добави Алонсо.

Пилотът на Астън Мартин остана предпазлив и по отношение на представянето в състезанието след някои по-неубедителни дълги серии, които предвиждаха той да изостава от Ферари и Мерцедес

„Имахме няколко толкова добри обиколки по време на зимните тестове, но в четвъртък не изглеждахме особено добре“, обясни двукратният световен шампион. „Състезанието ще бъде изключително напрегнато. Карането в група с автомобили никога не е лесно за управление по отношение на гумите и подобни неща. Нека да видим как ще се справим с тези проблеми.“

„Това е много, много добър старт на сезона. Малко е неочаквано, но го приемаме. Ако искаме да се конкурираме с Ферари, Мерцедес и тези други отбори, трябва да повишаваме нивото на развитие през целия сезон. Миналата година стартирахме с добър базов автомобил, но се борехме с него много състезания. Тази година променихме концепцията за начина на конструиране на автомобила и подобренията. Ако започнем силно сезона, това ще ми носи много голяма доза оптимизъм за бъдещето“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл отпадна в Q2 и ще стартира днешната Гран при на Бахрейн от 12-та позиция.

„Автомобилът се чувстваше добре в квалификацията. Това е отражение на работата, която положихме по време на тестовете, за да конфигурираме настройките“, каза Строл.

„Направих силна летяща обиколка в Q1 и бях доволен от темпото си, но след това попаднах в трафик на завой №13 по време на последното ми каране в Q2. Това може да е разликата между това да продължиш [в Q3] или не, когато полето е толкова сгъстено и всяка десета е от значение. Очаквам едно интересно състезание през днешния ден. Ще направя всичко възможно да стартирам добре и ще продължа надграждам оттам“, добави пилотът на Астън Мартин.