Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Бахрейн

Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Бахрейн

4580
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:29.179 мин. Втори и трети финишираха Шарл Льоклер (Ферари) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

Условията преди началото на квалификацията бяха много сходни с тези във втората свободна тренировка. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 22. Влажността беше около 50 %, а вероятността за валежи- нулева. Слънцето на пистата Сахир беше напълно залязло и отстъпило мястото си на изкуственото осветление.

Първи на трасето в Бахрейн излязоха пилотите на Ферари и Алпин. Всички останали изчакваха и не бързаха да напуснат своите гаражи. Сайнц записа първата най-добра обиколка за 1:31.208 мин. Втори на 52 хилядни беше Льоклер, следван от Окон и Гасли. Междувременно останалите автомобили също излязоха и образуваха задръстване на изхода на бокса

С напредване на Q1 всички състезатели започнаха да правят обиколки с най-меките гуми на Пирели. Хюлкенберг поведе, преди да бъде изместен от Норис, Ръсел и Верстапен. Льоклер и Сайнц също се върнаха на пистата в Бахрейн с меки гуми. Двукратният победител в F1 записа време за 1:29.909, докато Льоклер остана шести с изоставане на 0.334 сек.

В последните минути на Q1 отново имаше сериозен трафик по трасето, тъй като повечето пилоти правеха последните си опити за подобряване на времето. Единствено в бокса стоеше Сайнц. До края на първата част от квалификацията имаше сериозни размествания в позициите около и под топ 10. В крайна сметка сред отпадналите се отказаха Ботас, Жу, Сарджънт, Окон и Гасли. Двамата французи отново се бореха доста сериозно с трудния за управление болид на Алпин. Същевременно стюардите разследваха Джордж Ръсел

Още в началото на Q2 в Бахрейн се образува колона от автомобили на изхода на бокса, водена от Хаас двата Макларън-а. Пистата ставаше все по-добра, което позволяваше подобряване на времената. Хюлкенберг записа най-доброто време, преди да бъде изместен от своите съперници. Норис поведе в класирането, следван от Льоклер, Алонсо и Сайнц. Верстапен и Перес окупираха първите две места. Трикратният световен шампион записа време за 1:29.374 мин. Магнусен пък загуби своята обиколка заради нарушаване на границите на пистата.

Във финалната фаза всички пилоти се върнаха на трасето в опит да подобрят постиженията си. Еволюцията на пистата в Бахрейн позволи записването на още по-силни времена. Сайнц даде втори резултат, а Хюлкенберг- трети. Льоклер оглави класирането с обиколка за 1:29.165 мин. Ръсел и Хамилтън записаха обиколките си в самия край на Q2. Сред всичкото разместване отпаднаха Цунода, Строл, Албон, Рикиардо и Магнусен.

Верстапен пръв напусна трасето след началото на Q3 в Бахрейн. Зад нидерландеца се наредиха Ръсел, Сайнц, Перес, Хамилтън, Хюлкенберг, Норис и Пиастри. Единствено Алонсо остана в гаража на своя отбор. Ръсел поведе в класирането, преди да бъде изпреварен от Верстапен. Пилотът на Ред Бул закова хронометъра на 1:29.421 мин. Нидерладнецът използваше чисто нов комплект меки гуми. Льоклер даде време с 59 хилядни от това на Макс. Състезателят от Монако записа постижението си с ползвани гуми.

Всички пилоти се прибраха в бокса след записването на първите си бързи обиколки. От това се възползва Алонсо, който започна своята обиколка и записа 1:29.542 мин.

Верстапен подобри още веднъж постижението си до края на квалификацията за Гран при на Бахрейн и си гарантира полпозишъна. Веднага зад него се наредиха Льоклер и Ръсел. Четвърти и пети финишираха Сайнц и Перес. Шестото място остана за Алонсо. Топ 10 допълниха Норис, Пиастри, Хамилтън и Хюлкенберг.