Начало Избрани Алонсо: Радвам се, че всичко свърши

Алонсо: Радвам се, че всичко свърши

4127
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо приключи сезон 2022 по ужасен начин. Испанецът се оттегли от надпреварата на пистата Яс Марина след технически проблем в неговия автомобил. В крайна сметка Алонсо най-накрая си тръгна от Алпин след разочароващата кампания за него.

Двукратният световен шампион участваше в последното си състезание за бившия отбор на Рено. Испанецът се движеше в топ 10 когато теч на вода го принуди да се прибере в гаража на Алпин. Макар че френският отбор си гарантира четвъртото място при конструкторите, Алонсо бе крайно разочарован от поредния проблем с неговия автомобил. 41-годишният ветеран записа шесто отпадане в състезание от изминалата кампания. След края на състезанието Алонсо си събра нещата и се насочи към гаража на новия си отбор Астън Мартин.

Алонсо смята, че поредното му оттегляне заради технически проблем е било „равносметката на годината.“ Испанецът също така добави, че се радва най-накрая да приключи престоя си в Алпин.

„За съжаление имаше още един проблем с двигателя. В крайна сметка това беше равносметката на годината“, сподели Алонсо.

„За съжаление при автомобил №14 винаги се случваха такива неща, така че това беше още един нещастен случай.“

Алонсо претърпя редица отпадания през този сезон. Те се дължат най-вече заради смесица от лоша надеждност и инциденти на пистата. Пилотът на Алпин се оттегли от надпреварата на пистата Имола заради контакт с Мик Шумахер, докато останалите отпадания бяха най-вече свързани с двигателя на Рено.

В крайна сметка Алонсо завърши на девета позиция с актив от 81 точки. Двукратният световен шампион изостана с 11 точки от Естебан Окон. Пилотът на Алпин финишира осми в крайното класиране. Французинът нямаше толкова проблеми в своя болид, за разлика от Алонсо. Именно заради всички оттегляния опитният испанец не успя да се пребори с по-младия си съотборник. Въпреки изоставането си, бившият световен шампион се радваше, че настъпи края на този труден за него сезон.

„Радвам се, че всичко свърши. Както знаете, има факти, които тази година бяха малко против нас. Имаше шест отпадания, но и такива, които не се броят за такива, но всъщност си бяха отпадания. Сред тях са проблемите в квалификацията в Мелбърн. Освен това не трябва да забравяме, че изобщо не стартирах в спринта в Австрия, както и други подобни.“

„Мисля, че има девет или десет проблема с надеждността, което на това ниво очевидно не е приемливо. Най-интересното е, че всички те се случват с моя автомобил. Затова съм щастлив да завърша и да започна новата глава в кариерата ми с Астън Мартин. Надявам се да имам повече късмет с този проект“, добави Алонсо.

Испанецът все пак благодари на Алпин за всичко, което преживя както през последните две години, така и преди това. Алонсо спечели двете си световни титли през 2005 и 2006 с тогавашния отбор на Рено, след което записа още две победи във втория си период в Енстън от 2008 до 2009 г.

„Разочарованието от вчерашния ден бе наистина огромно, но нямаше какво други да направя. Все пак съм много благодарен на целия отбор.“

„Винаги ще имам добри спомени за Алпин или Рено. Все пак ние спечелихме два шампионата, а самият аз прекарах девет години от живота си във Формула 1 с отборите на Рено и Алпин. Винаги ще им бъда благодарен и им желая успех през следващата година“, завърши Фернандо Алонсо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial)