Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо разочарован от сагата с новата квалификация

Алонсо разочарован от сагата с новата квалификация

38
0
алонсо

Ферннадо Алонсо заяви, че е разочарован от сагата, която се развихри около новия формат на квалификацията на елиминационен принцип във Ф1. Първоначално беше прието той да бъде въведен от първия кръг този сезон в Австралия, но преди седмица босът Бърни Екълстоун обяви, че заради липсата на необходимия софтуер въвеждането ще се отложи най-рано за Гран при на Испания през май.

Преди два дни пък се появи информация, че след последната среща на отборите и шефовете на спорта е било решено новият формат да влезе в сила от Австралия, но само за първите 2 части от сесията. Според Алонсо всичко това се отразява лошо на спорта.

„Случващото се не изглежда добре отстрани. За една седмица променяме квалификационния формат 3 пъти, заяви Алонсо след края на предпоследния ден от тестовете в Барселона. – Нищо още не е официално. Има твърде много промени и сложността на правилата за феновете е твърде голяма. Искаме простота на регулациите. Всички мои приятели тук в Испания искат да пуснат телевизора и да гледат битки, големи коли с големи гуми и носове, и да се забавляват на състезанията.”

Фернандо смята, че пилотите ще се адаптират към всеки един формат на квалификацията, който е избран, но той смята, че би било добре да се върне форматът с една бърза обиколка от периода 2003-2005 г. „Дори форматът с един бурз тур беше доста атрактивен, заяви още пилотът на Макларън. – Всеки имаше по една обиколка телевизионно излъчване. Просто е – правиш една обиколка, спираш късно, пропускаш завой и може би стартираш 15-и.”