Начало MotoGP News Алонсо се гордее от възхода на Априлия през сезон 2022 в MotoGP

Алонсо се гордее от възхода на Априлия през сезон 2022 в MotoGP

966
0
Фернандо Алонсо
снимка: Спас Генев

Фернандо Алонсо се гордее от възхода на Априлия през сезон 2022 в MotoGP. Испанецът бе специален гост в бокса на италианския производител по време на уикенда в Австрия.

Марката от Ноале направи сериозен пробив в началото на тази година. Априлия записа първия си успех в модерната ера на MotoGP благодарение на Алейш Еспаргаро. Опитният испанец спечели Гран при на Аржентина и се качи още 4 пъти на подиума.

Понастоящем по-големият брат Еспаргаро заема второ място в класирането на MotoGP. 33-годишният състезател изостава с 32 точки от лидера в класирането и действащ световен шампион Фабио Куартараро.

Междувременно неговият съотборник Маверик Винялес се качи на подиума в Нидерландия и Великобритания. Испанецът бе много близо до победата на Силвърстоун, но в крайна сметка остана втори.

Италианската марка редовно заемаше последното място при конструкторите след завръщането си в MotoGP преди седем години. Но от сезон 2021 до момента италианците постигнаха сериозен напредък с развитието на мотора RS-GP, тъй като се възползва от компенсациите на шампионата. Тази година Априлия участва като заводски отбор след като прекрати сътрудничеството си с Грезини Рейсинг.

Другата ключова промяна, която помогна за напредъка на Априлия бе назначаването на Масимо Ривола. Италианският специалист зае поста на директор на тима от Романо Албесиано, който сега е технически директор.

Ривола е близък приятел на Алонсо. Италианецът е бивш спортен директор на Ферари във Формула 1. Пред това той е работил в екипите на Минарди и Торо Росо.

Масимо ми е като брат, тъй като се познаваме от толкова дълго време, каза Алонсо.

Започнахме заедно в Минарди през 2001 г. Всъщност и двамата работим от 21 години в моторните спортове. Априлия направи невероятен прогрес през последната година. Искам да изкажа благодарностите си на всички, които работят упорито както на пистата, така и в Ноале. Няма как да не пропусна да похваля и Масимо.“

По време на уикенда на Ред Бул Ринг беше обявено, че MotoGP ще има спринтови състезания по подобие на Формула 1. Алонсо приветства идеята на Дорна и ФИМ и същевременно отбеляза, чевсичко, което MotoGP прави, е вдъхновение за другите серии.“

Смятам, че това е страхотна идея, която ще донесе малко повече екшън в събота“, заяви Алонсо.

Така че всички ще бъдем пред телевизорите както в събота, така и в неделя. Това не променя резултатите в неделя, може би по отношение на позициите на стартовата решетка. Смятам, че пилотите ще могат да рискуват малко повече, знаейки, че няма да компрометират позицията си за неделя.“

Затова смятам, че това е страхотна идея. Всичко, което правят Дорна Спортс и MotoGP е вдъхновение за други серии. Смятам, че този случай не е изключение.“