Начало Избрани Алонсо се надява да няма проблеми с DRS в основното състезание в...

Алонсо се надява да няма проблеми с DRS в основното състезание в Баку

426
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо се надява да няма проблеми с DRS в основното състезание в Баку. Пилотът на Астън Мартин има притеснения, че отборът все още не се отстранил напълно всички усложнения, свързани с новото задно крило на автомобила AMR23.

Астън Мартин използва ново задно крило от началото на състезателния уикенд в Азербайджан. Неговата цел е генерирането на по-малко челно съпротивление и увеличаване на скоростта на правите

Британският отбор обаче се сблъска със сериозни проблеми с новия компонент заради невъзможността за използване на системата DRS. От това пострадаха пилотите на Астън Мартин Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Двамата имаха проблеми системата за намаляване на челно съпротивление и в резултат на това загубиха позиции в петъчната квалификация.

„Като цяло уикендът в Баку е малко по-лош от предишните три такива. Представяме се малко по-слабо, като най-добрият пример е резултатът от събота сутрин- P8 и P9“, сподели Алонсо.

Спринтовото състезание се оказа доста успешно за Астън Мартин. Алонсо успя да изпревари Алекс Албон с DRS, след което се справи и с Люис Хамилтън и финишира шести. Малко по-назад Строл също изпревари Албон и взе последната точка в спринта след като завърши осми.

След края на спринта изглежда че Астън Мартин решил проблема с DRS.

„Имахме някои проблеми с DRS по време на по-ранните сесии, но за щастие всичко работеше добре в спринта.“, каза Строл.

„За щастие, проблемите с DRS, с които се сблъскахме по време на състезанието, не ни повлияха по време на спринта“, потвърди шефът на Астън Мартин Майк Крак.

Алонсо все пак предупреди, че отново могат да възникнат проблеми в дългата надпревара днес.

„Това е темата за този уикенд в нашия отбор. Не можем да бъдем сигурни на 100 % по този въпрос. Имахме проблеми в почти всяка сесия, така че не мисля, че системата ще бъде  непробиваема в днешното състезание“, каза Алонсо.

„За щастие всичко беше наред [в спринта]. По време на състезанието го натиснах два пъти и той се отвори, така че се надявам да е оправен.“

„Нито един път не гледах в огледалата, така че не съм сигурен какво точно ще стане. Но съм сигурен, че отборът анализира всички данни. Ако трябва да направим някои промени, ще имаме още един шанс преди началото на днешното състезание.“

„Може би това не е ключовият фактор за основната надпревара, дори и да не се получи. Изглежда че изпреварванията са много трудни дори и с DRS. Това важи най-вече когато следваш автомобили“, добави Алонсо.

Двукратният световен шампион иска да ограничи щетите за Астън Мартин до края на състезателния уикенд в Азербайджан

„Ако трябва да съм честен, този уикенд е малко ограничаване на щетите за Астън Мартин. Не сме супер бързи“, призна Алонсо.

„Бяхме малко притеснени когато влизахме в спринтовото състезание. Но трябва да кажа, че след него съм по-оптимистично настроен, че автомобилът ще бъде бърз и в самата надпревара.“

„[Вчера] бях на нивото на Ферари и Мерцедес. Сега стартирам от шесто място, така че все още имаме шанс да завършим в топ пет. Ще бъде идеално, ако успеем да приключим пети в един труден уикенд. Това ще бъде много добра новина. Основните ни конкуренти при конструкторите, които в момента са Мерцедес, току-що завършиха на няколко позиции пред нас. Днес Джордж стартира 11-и, така че все още имаме възможност да ги изпреварим. Вярвам, че имаме шанс да завършим на по-висока позиция в днешната Гран при, тъй като тук винаги има вероятност автомобил за сигурност или червен флаг, които да объркат нещата“, завърши Фернандо Алонсо.