Начало Избрани Алонсо: След второто спиране в Австрия се появиха странни вибрации в гумите

Алонсо: След второто спиране в Австрия се появиха странни вибрации в гумите

971
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо финишира на десето място във вчерашната Гран при на Австрия. Пилотът на Алпин потегли от последна редица на стартовата решетка след като не взе участие в спринтовата надпревара.

Въпреки всичко, испанецът се представи отлично и имаше шанс да спечели повече точки. Алонсо направи първото си спиране в 27-мата обиколка. После той смени своите гуми по време на периода на виртуална кола за сигурност заради проблемите на Сайнц.

Двукратният световен шампион направи допълнително спиране в пита обиколка по-късно заради големи вибрации в твърдите гуми на Пирели. Алонсо вярва, че е можел да завърши зад своя съотборник Естебан Окон, стига да не е имал вибрации в гумите. Все пак пилотът на Алпин спечели една точка на Ред Бул Ринг. Така той вече има шест поредни завършвания в челната десетка.

„Една точка винаги е по-добре от нищо, като се има предвид, че започнахме надпреварата от последна редица. Това беше едно от най-добрите ми състезания, заедно със Силвърстоун. Борехме се за шеста или седма позиция. След второто спиране в Австрия се появиха странни вибрации в гумите. Тъй като все още имаше виртуален автомобил за сигурност, реших да направя допълнителен бокс за нов комплект гуми“, каза Алонсо.

За съжаление загубихме няколко позиции заради третия питстоп. Трябваше да се боря доста здраво в последните няколко обиколки. В крайна сметка успяхме да заемем десета позиция. Спечелването на само една точка от това състезание е малко срамно за мен. Все пак мога да бъда много доволни от цялостното темпо и представяне на Алпин през този уикенд.“

Другият пилот на Алпин Естебан Окон завърши на пета позиция. Французинът нямаше темпото на Мерцедес и допусна да бъде изпреварен от Хамилтън и Ръсел. Все пак това бе най-доброто класиране за Окон от началото на сезон 2022 в F1. Също така това бе състезание номер 100 за 25-годишния състезател.

„Какъв ден, какъв уикенд! Вчера наистина използвахме максимално темпото на автомобила, когато това беше от значение. Това беше чудесен начин да завърша 100-ата си Гран при във Формула 1. Имаше няколко добри битки на пистата. В крайна сметка Джордж [Ръсел] беше твърде бърз. Петата позиция беше най-доброто, което можехме да постигнем. След този уикенд се прибирам у дома с много добри точки. Изкачих се на осмо място в шампионата на пилотите. В допълнение, Алпин се изравни с Макларън в шампионата на конструкторите. Отборът се движи в правилната посока. Определено имаме импулс за Пол Рикар Това ще бъде домашно състезание както за тима, така и за мен. Очаквам невероятен уикенд във Франция. Нямам търпение да се върна пред родна публика след около две седмици“, сподели Окон.

„Първо, поздравявам Естебан за 100-ия му старт в Гран при на F1, в която спечели десет точки. Той напълно заслужаваше това, след като кара толкова добре и изпълни много добра стратегия с две спирания. Този силен резултат, съчетан с вчерашното постижение в спринта, означава, че отборът на Алпин продължава да се движи напред, след като постигна някои добри резултати в последните събития. Фернандо Алонсо също кара изключително добро. Той успя да загърби съботното разочарование и стигна до позиция, даваща точки“, заяви шефът на Алпин Отмар Шафнауер.

„През изминалия уикенд имахме някои проблеми с надеждността, което означава, че не можем да си тръгнем от Австрия напълно удовлетворени. Трябва да се съсредоточим върху преодоляването на тези проблеми. Така ще можем да изкараме безпроблемно втората половина на сезона. Ясно е, че разполагаме с бърз автомобил. Също така трябва да гарантираме, че всички оперативни въпроси на отбора работят на високо ниво. Искам да продължим да печелим добри точки и с двата автомобила.“