Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо ще е с нов двигател в Австралия

Алонсо ще е с нов двигател в Австралия

987
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо ще е с нов двигател в Мелбърн, обясни главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси. Двукратният световен шампион направи забележителна битка със съотборника си Естебан Окон по време на Гран при на Саудитска Арабия. Той обаче не можа да финишира в състезанието – спря 15 обиколки преди финала. Роси сподели пред френското издание Ото Ебдо, че причината е била повреда във водна помпа.

„Не беше двигателят, а водна помпа. Това е довело до проблеми с охлаждането, прегряване на двигателя и от там още куп проблеми. Фернандо успя да продължи, защото моторът работеше, макар и не в идеалния си вариант. Ние предпочетохме да го накараме да спре“, обясни Роси какви точно са били грижите на Алонсо

CEO-то на Алпин допълни, че се надява всичко да е разрешено за предстоящия трети кръг от първенството в Австралия.

„Ситуацията е свързана с някои чисто нови компоненти в мотора, които не бяха изцяло валидирани, какъвто е случаят с всички отбори. Добрата новина е, че не е структурен проблем. Няма съмнения относно конструкцията и архитектурата на задвижващата система – тя работи според очакванията ни. Проблемът е, че точно този компонент е неразделна част от двигателя. Водната помпа се беше повредила и паднала. Трябваше да счупим печатите (на ФИА), ако искахме да поправяме. Така че моторът е загубен за нас, макар физически целостта му да не е нарушена. Тоест ние сме с един агрегат по-малко“, допълни Роси.

Въпросът относно мощността на задвижващите системи във Формула 1 понастоящем е интересен, тъй като първият етап от замразяването им премина. Според Алонсо агрегатът на Рено е наравно с останалите мотори

„Имахме възможност да се борим на правите и в Джеда, и в Бахрейн. Честно казано, мисля, че можех да съм шести или седми в шампионата, но не съм. Причината е, че не сме извлекли максимума. Според мен загубих твърде много точки“, разясни испанецът.

Алонсо каза също така, че Алпин ще се върне в борбата в челото на колоната, но не е ясно точно кога ще стане това – след 2, 3, 5 или 7 години.