Начало Избрани Aлонсо ще използва нов двигател в Джеда

Aлонсо ще използва нов двигател в Джеда

1789
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка James Moy Photography / XPB Images

Фернандо Алонсо ще използва нов двигател в своя автомобил по време на състезателния уикенд в Саудитска Арабия. Причината за това, е забелязан проблем в задвижващия агрегат на пилота на Алпин след надпреварата в Бахрейн.

Френският екип избра да бъде максимално предпазлив в началната фаза на сезон 2022 в F1. Затова те взеха решение да оборудват автомобила А522 на Алонсо със свеж двигател на Рено. Испанският състезател няма да получи никакво наказание на стартовата решетка в резултат на промяната.

Правилата за двигателите бяха променени преди началото на новия сезон. Пилотите вече имат право да използват само три двигателя с вътрешно горене (ДВГ) през цялата година. По този начин Алонсо преминава към втория си двигател за сезон 2022, От отборът обясниха, че първият мотор ще бъде изпратен за проверка във Вири.

Алонсо финишира девети в първото състезание за сезон 2022 в Бахрейн. Малко след финала състезанието бе открит проблем с уплътнението на двигателя.

„След Гран при на Бахрейн установихме предполагаем проблем с уплътнението на задвижващия агрегат в автомобила на Фернандо, гласи краткото изявление на отбора.

Като предпазна мярка решихме да сменим двигателя за Гран при на Саудитска Арабия. Старият агрегат от Сахир беше изпратен обратно във Вири (Шатийон, заводът за двигатели на Renault) за допълнителен анализ.

„Той ще бъде върнат в сектора с двигатели, които ще се използват през следващия сезон. Фернандо няма да получи наказание този уикенд. В същото време силовият агрегат на Естебан [Окон] не беше засегнат от този проблем.“

Ако в крайна сметка Алонсо се нуждае от четвърти мотор по-късно през сезона, той ще изтърпи наказание от 10 места на стартовата решетка в дадения състезателен уикенд.