Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Тепърва имаме да учим неща за гумите; ФИА уточни правилото, по...

Алонсо: Тепърва имаме да учим неща за гумите; ФИА уточни правилото, по което Фернандо бе наказан в Джеда

2760
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо бе най-бърз във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на Австралия, в която обаче валя. Пилотът на Астън Мартин заключи в края на подготвителния ден в Мелбърн, че има още работа за утре.

„В първата тренировка се съсредоточихме върху изпитания на някои компоненти. Следобед имаше дъжд. Тепърва трябва да научим някои неща за гумите и темпото на колата в дълга серия, защото днес нямаше много време за това“, обясни Алонсо

„Засега колата се държи добре. Прогнозата за утре е да е сухо. Добре дошло за нас, като се има предвид, че предходните две надпревари бяха в такива условия“, каза още двукратният световен шампион.

Ланс Строл също тества нови компоненти в сухата тренировка. Канадският пилот каза, че се е чувствал добре в колата.

Междувременно ФИА изпълни намерението си и направи уточнение на правилото, по което Алонсо бе наказан с 10 секунди след финала на Гран при на Саудитска Арабия. От Астън Мартин обжалваха и представиха видео записи, които бяха приети от стюардите като нови доказателства по случая. Ставаше дума за докосване от повдигащ крик – в предната или задна част на болиди. Досега правилото гласеше, че е забранена работата по колата при изтърпяване на наказание по време на питстоп.

В уточнението се казва, че „физическото докосване на колата с ръка, инструменти или оборудване (включително преден и заден крик) по време на изтърпяване на наказание в пита ще се счита за работа по болида“. Това означава, че е забранено каквото и който и да е да докосва автомобила, докато не изтече съответната санкция

Посочено е, че е разрешено използването на вентилатори, стига да не докосват колата. Позволява се и изтърпяването на повече от едно наказание при еднократно спиране в бокса.

ФИА обмисля и други промени за неясни дефиниции в правилата. Сред тях са и късните разглеждания при стюардите. Наказанието на Алонсо бе наложено след финала и бе за спиране в пита, случило се много по-рано.