Начало Избрани Алонсо все още не е напълно доволен от новите технически правила във...

Алонсо все още не е напълно доволен от новите технически правила във Формула 1

1517
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо все още не е напълно доволен от новите технически правила във Формула 1. Пилотът на Алпин посочи областите, които според него все още изискват внимание. 

F1 въведе революционни нови технически правила за 2022 г. , които включваха преминаване от метод за генериране на притискаща сила предимно над каросерията към философия на граунд ефект. Това е фундаментална промяна в начина, по който автомобилите създават сцепление.

Целта на новите правила е подобряване на зрелищността на състезанията, като се намали турбуленцията на въздуха от автомобилите. Така се дава възможност на следващите болиди да останат по-дълго време в обсега на атака.

След първите четири кръга от сезон 2022 във Формула 1, общото мнение е положително, тъй като пилотите са имали възможност да се борят един с друг колело до колело за по-дълго време. От другата страна Алонсо призна, че може да бъде несъгласен със собственото си мнение.

„Може би съм малко по-негативно настроен [от] някои други“, каза той пред медиите.

Със сигурност следването на автомобилите е по-лесна. От аеродинамична гледна точка не губим толкова много притискаща сила, колкото преди. Въпреки това гумите все още са проблем при следването на автомобилите, защото все още се износват прекалено бързо.“

Пилотът на Алпин заяви, че автомобилите са доста слаби и при мокри условия, поради притискащата сила, която се създава от болида при увеличаване на скоростта и приближаване на пода към пистата.

След като пропусна тестовете на мокра настилка в Барселона заради проблем с автомобила, испанецът посочи, че автомобилите не са отлични при по-ниски скорости.

„Не карах в Барселона оо време на наводняването на трасето, защото имах проблем с колата сутринта. Честно казано, беше ми доста трудно на Имола, добави той.

Според Алонсо, новите регулациите не са оказали почти никакво влияние върху общата подредба на стартовата решетка и произтичащите от нея разлики.

Целта на промяната в технически правила беше да се затвори групата и да се въведе възможността за много различни победители. Въпреки това Ред Бул и Ферари изглежда имат ясно предимство в началото на сезон 2022.

В резултат на това Алонсо твърди, че не се е променило почти нищо, освен че един от водещите отбори е отстъпил, а друг е направил крачка напред.

Предполага се, че новите правила ще сближат всички автомобили. Трябваше няколко отбори и пилоти да печелят състезания, каза той.

„Смятам, че редът в квалификацията все още е зависи от скоростта на отбора, а не толкова на пилота. Като цяло спортът трябва да продължи да се занимава с това и да го подобри