Начало Избрани Алпин и Уилямс стартираха тазгодишните си кампании в F1

Алпин и Уилямс стартираха тазгодишните си кампании в F1

522
0
Алпин А523
снимка, Алпин

Алпин и Уилямс стартираха тазгодишните си кампании в F1. Двата отбора направиха първи обиколки с новите си болиди по време на шейкдаун на пистата Силвърстоун.

Вчера Алпин използва един от снимачните си дни, в които е позволено използването на настоящите автомобили, които не трябва да изминават пробег, по-дълъг от 100 км. Пилотите на тима Естебан Окон и Пиер Гасли изпробваха новият автомобил на Алпин, който бе оборудван с демонстрационни гуми на Пирели.

Окон пое първи пилотските задължени започна деня си в 09:00 ч. местно време. Французинът направи девет обиколки, преди да предаде болида на Гасли. 27-годишният състезател обиколки легендарното британския трасе осем пъти. Така Алпин измина 100-километровата лимитирана дистанция за първия си тест за 2023 г.

Болидът A523 се движеше без никакви видими проблеми. По този начин френския отбор приключи последния етап по пътя на своето развитие преди началото на сезон 2023 в F1.

Алпин ще представи официално A523 на 16 февруари в Лондон. След това тимът от Енстън ще замине за Бахрейн за предсезонните тестове от 23 до 25 февруари.

„Едва когато се върнете на пистата с автомобил от F1 започвате да осъзнавате колко много ви липсва това! За мен беше чест да карам A523 да изпитам от първа ръка цялата упорита работа и подобренията, които са направени в този автомобил“, сподели Окон.

„Голямо благодаря на всички жени и мъже във Вири и Енсттън за това, че достигнаха този важен етап и видяха автомобила на писта за първи път. Първата обиколка винаги е запомняща се. Наистина се радвам, че вчерашният ден мина гладко. Ще покажем A523 на света този четвъртък, както и на пистата в Бахрейн през следващата седмица“, добави пилотът на Алпин.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли сподели, че е бил много щастлив да кара болид, който е с цветовете на Алпин.

„Фантастично усещане е да карам отново, особено в цветовете на Алпин. Вчерашният ден беше насочен към първоначално усещане за автомобила, който се чувстваше много добре в обиколките, които изминах. Знам, че всички в отбора работиха неуморно за развитието на автомобила през зимата. Истинската гордост е за мен да го карам и да видя лицата на всички в гаража. Очаквам с нетърпение старта в четвъртък, а след това да науча още повече за автомобила по време на тестовете“, заяви Гасли.

„Отбелязахме още един важен момент в проекта А523 – шейкдауна на колата – и се радвам, че денят премина гладко“, каза техническият директор на Алпин Мат Харман. „Естебан кара пръв сутринта, за да провери дали всички системи работят правилно. Той изпълни и обичайната програма за стартиране на автомобила. След това следобед Пиер седна за първи път в А523 и направи осем стабилни обиколки. Така той получи първоначално усещане в новата обстановка. Тези дни, разбира се, са ограничени и не са никак представителни. Въпреки този факт вярвам, че имахме един чудесен ден. Сега очакваме с нетърпение тестовете в Бахрейн, където очакваме да продължим изучаването на автомобила за 2023 г.“

Подобно на Алпин, Уилямс също направи шейкдаун на Силвърстоун. Британският екип бе на трасето с пилотите си Алекс Албон и Логан Сарджънт, както и съветникът Дженсън Бътън. Двамата направиха няколко обиколки зад волана на FW45. Малко след това Албон сподели първите си впечатления от колата на Уилямс за 2023 г.

„Всъщност се чувствам доста добре. Знаете как е когато караш автомобила за първи път и знаеш, че имаш още малко работа за вършене“, каза Албон.

„Вчерашният ден беше по-скоро: „Знаеш ли какво? Това е добра изходна точка. Всъщност имаме добре балансиран автомобил“. Темпото си е темпо, но усещането за автомобила беше настина добро.“

Бътън подчерта, че Албон е успял да премине отлично през завоя Аби в първите си обиколки с FW45. Британецът отбеляза, че той е направил същото и в бързия завой Копс.

„Искам да кажа, че всъщност съм много щастлив. Чувствам, че сме се справили с някои от проблемите. Все пак всичко може да се промени докато не караш истинския автомобил на тестовете“, каза Албон.

Пилотът на Уилямс остава реалисти преди началото на предсезонните тестове в Бахрейн на 20 февруари.

„Не искам да говоря твърде рано. Може би не сме толкова добри, колкото си мислим, че сме. Въпреки всичко вярвам, че вървим в правилната посока, което е най-важното.“

„Сега имаме добра база и добра платформа, с която да отидем в Бахрейн. Надявам да надградим започнатото и да започнем да добавяме притискаща сила“, завърши пилотът на Уилямс.