Начало Избрани Алпин ще представи новия си автомобил на 16 февруари

Алпин ще представи новия си автомобил на 16 февруари

481
0
Алпин А522 Рено
снимка, Алпин

Алпин ще представи новия си автомобил А523 на 16 февруари. Това ще се случи по време на специална церемония в Лондон. На нея ще присъстват пилотите Естебан Окон и Пиер Гасли, както и ръководството на екипа.

Алпин стана четвъртият отбор от F1, който обяви плановете си за пускане на автомобила през 2023 г. Французите решиха да покажат новия си болид на 16 февруари. Преди това Астън Мартин, Ферари и Алфа Таури обявиха кога ще представят своите болиди за тази година.

Автомобилът ще следва модела на имената, който започна през 2021 г. Тогава базираният в Енстън тим, собственост на Renault, беше ребрандиран като Алпин. Това доведе до промяна на разцветката на автомобила. Разбира се, екипът продължава да използва задвижващи системи на Рено, които се произвеждат във Вири Шатийон.

Няколко дни по-късно Алпин A523 ще участва в предсезонните тестове за сезон 2023 в F1. Те ще се проведат на международната писта в Бахрейн от 23 до 25 февруари.

Алпин ще влезе в сезон 2023 с обновен пилотски състав. Към отбора се присъединява Пиер Гасли. Еднократният победител в Гран при заменя Фернандо Алонсо и ще си партнира със своя сънародник Естебан Окон. 26-годишният състезател ще започне петата си кампания в екипа от Енстън. Така Алпин ще разполага с изцяло френски пилотски състав.

Бившият тим на Рено завърши на четвърто място в миналогодишния шампионат при конструкторите и отбеляза най-добрия си сезон от няколко години. Алпин успя да спечели и оспорваната борба с Макларън, която води през целия сезон 2022.

Макар че тимът така и не успя да се класира на подиум, агресивният подход към развитието на автомобила му позволи да изпревари Макларън и да завърши сезона като най-добрия отбор в средата на полето. За съжаление, френският отбор нямаше нужната надеждност, за да спечели още повече точки и да се доближи до лидерите.

Алпин все още не е обявил кой ще бъде резервен пилот през сезон 2023. Френският екип се раздели със своето бивше протеже Оскар Пиастри. Австралиецът реши да подпише с Макларън и да обърне гръб на бившия тим на Рено. Най-вероятно французите ще подпишат с Джак Дуън. Младият австралиец е част от академията на Алпин и участва в две петъчни тренировки през миналата кампания.