Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин може да възобнови разговорите с Андрети за доставка на двигатели

Алпин може да възобнови разговорите с Андрети за доставка на двигатели

962
0
Алпин-Рено
снимка, Алпин

Алпин може да възобнови разговорите за Андрети относно доставка на двигатели. Това заяви Бруно Фамен. Според неговите думи, френският производител е готов отново да обмисли възможността Андрети Кадилак да клиент в бъдеще.

Андрети продължава да прави опити да влезе в F1. Американският отбор подаде кандидатура за участие, която бе одобрена от ФИА. Сега екипът трябва да постигне търговско споразумение с ФОМ. Освен това американците трябва да получат и положителен отговор от всички действащи отбори на стартовата решетка

Първоначално планът на Андрети Кадилак бе да използва мотори от Алпин. В същото време Дженерал Моторс щеше да проучва възможността да създаде собствен силов агрегат според новите технически правила, които влизат в сила от 2026 г. По-рано този месец американският производител се регистрира като производител на задвижващи системи в F1 от 2028 г. нататък.

Преди малко повече от месец пред Андрети изскочи още един проблем. Оказа се, че предварителното споразумение с Алпин е изтекло. Това бе потвърдено от временния директор на френски отбор Бруно Фамен.

Разбира се, Андрети няма да остане без силов агрегат, ако влезе в F1. Настоящият спортен правилник на F1 трябва да гарантира, че нито един отбор няма да остане без силов агрегат. Но от друга страна има дебати относно това дали на новите отбори се предоставя същата привилегия като на настоящите такива.

Правилникът дава възможност на Андрети да поиска договор за доставка с производителя, който снабдява най-малко клиентски отбори. В тази графа влизат Хонда и Алпин-Рено.

Понастоящем Алпин снабдява с двигатели само своя заводски отбор. Французинът работят по новото поколение мотори, които влизат в сила през сезон 2026. В същото време Ауди ще задвижва собствения си отбор, който ще стане факт от 2026 г. От Хонда пък ще работят с Астън Мартин след влизане на новите разпоредби. От Ауди обаче са освободени да доставят агрегати на клиентски отбори, тъй като са напълно нов производител в F1

За да може Андрети да си осигури двигатели от Алпин или Хонда, трябва да подаде заявка преди 1 юни 2024-та, т.е. годината, предхождаща влизането в шампионата. Целта на екипа е да влезе в F1 през 2025 или 2026 г.

Наскоро Бруно Фамен заяви, че ситуацията се е усложнила заради времето, което ФИА е отделила за одобрението на Андрети. Французинът обаче е готов да поднови преговорите с американския отбор.

„Разговаряме с Андрети и с Дженерал Моторс. Честно казано сме щастливи да разговаряме с тях. Ако имат заявка, с удоволствие ще възобновим разговорите. Засега е малко в режим на изчакване, но не по наша вина“, обясни временният директор на тима на Алпин в F1.

„Това е така, защото времето и продължителността на процеса са много по-дълги от очакваното. ФИА отдели много повече време за отговор, отколкото каза в началото. Сега топката е полето на F1. Ако някой тим има заявка, ние сме щастливи да я обсъдим.“

„Това, което казах миналия път, е, че имахме предварителен договор. Той обаче изтече. Фактически в момента нямаме никакъв ангажимент или правен ангажимент с тях. Все пак сме щастливи да разговаряме с тях и да видим какво можем да направим заедно. Ако те бъдат допуснати до участие, то е защото ще са показали, че ще ви донесат много добавена стойност в F1 и че стойността на шампионата за всички отбори няма да бъде размита поради това“, добави вицепрезидентът на Алпин Моторспорт.