Начало Избрани Алпин няма да допусне повторение на сагата с Пиастри

Алпин няма да допусне повторение на сагата с Пиастри

884
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Алпин няма да допусне повторение на сагата с Оскар Пиастри. Според Отмар Шафнауер, френският отбор си е взел няколко поуки от случката с младия австралиец и заяви, че ще бъдат премахвани всички вратички, които позволиха на Пиастри да премине в Макларън.

Пиастри бе част от академията на Алпин. 21-годишният състезател се представи много впечатляващо след като спечели титлата в F3 през 2020-та, след което стана шампион в F2 година по-късно.

Миналата година австралиецът бе резервен пилот на Алпин. Във френския тим с впечатлението, че могат да задържат Пиастри за още една година. За тяхно съжаление, комисията за признаване на договорите на ФИА даде зелена светлина за преминаването на младия австралиец в Макларън. Така бившият шампион в F3 и F2 успя да се изплъзне от ръцете на Алпин. Действията му ядосаха както главния изпълнителен директор Лоран Роси, така и Шафнауер.

Френският екип бе много ядосан както от поведението на Пиастри, така и пълната липса на лоялност и почтеност от негова страна.

„Оскар е израснал в този отбор. Той също познава всички в нашия тим. Показахме ангажимента си към него. Не трябва ли той да бъде малко благодарен за това?“, каза Роси.

„Оскар трябва да бъде бърз и да постига резултати през тази година. Но дори и да се превърне в новия Михаел Шумахер, тази история ще остане с него завинаги“.

В навечерието на дебютния сезон на Пиастри с Макларън екипът от Енстън все още не е простил на бившия шампион в F2. В края на миналата година Шафнауер дори определи 21-годишния състезател като „егоист.“

„Според мен оцеляват само видовете, които си сътрудничат“, сподели тогава Шафнауер. „Тези, които са егоисти, рано или късно загиват. Виждали сме такива случаи в миналото“, продължи шефът на Алпин. „Мисля, че това важи и в F1, но нека да видим какво ще донесе бъдещето.“

Единствено времето ще покаже дали Пиастри е направил правилния избор да премине в Макларън. Отборът от Уокинг завърши зад преките си съперници от Енстън в генералното класиране при конструкторите.

Шафнауер призна, че Алпин ще си вземе поуки и няма да допуска повторения на сагата с Пиастри.

„В бъдеще ще ценим тези уроци и ще се уверим, че сме премахнали вратичките, които позволиха на Оскар да се измъкне от договора, който смятахме, че имаме с него. Случилото се през лятото не беше онова, което планирахме през декември 2021 г.“

„Можем да кажем, че трябваше да постъпим по различен начин и в крайна сметка планът за повишение на Оскар действително да бъде реализиран“, завърши Отмар Шафнауер.

Алпин ще представи новия си болид A523 на 16 февруари. Това ще се случи по време на специална церемония в Лондон, на която ще присъстват Естебан Окон и Пиер Гасли.