Начало Рали Алпин планира да се състезава във WRC и рали Дакар

Алпин планира да се състезава във WRC и рали Дакар

395
0
Алпин
Алпин

Алпин планира да се състезава във WRC и рали Дакар. Френската марка има намерение да се завърне в световния рали шампионат (WRC) в близко бъдеще. Също така се надява да създаде собствен автомобил, който да дебютира в Дакар.

Алпин има богата история в рали спорта. Французите са взимали участия в различни надпревари през 60-те и 70-те години на XX век. Легендарният модел А110 се е състезавал във WRC през 1973 г. и е записал шест победи. Неотдавна компанията се завърна на рали сцената с нова версия на модела А110, която може да участва в клас R-GT.

В разговор с избрани медии по време на представянето на новия болид в F1 А522, изпълнителният директор Лука Дe Мео заяви, че подразделението на марката за моторни спортове Алпин се интересува от завръщане във WRC с електрически автомобил.

Доклади от Франция сочат, че новият Алпин А5 може да предостави на марката модел, на който да бъде базиран бъдещият рали автомобил. Де Мео не пожела да разкрие евентуалните планове относно рали Дакар. Напоследък все повече производители влизат в легендарната надпревара. Най-пресният пример е Ауди, които участват със заводски електрически автомобил, който спечели четири специални етапа.

„Искам да проуча някои неща. Предстои да видим дали ще намерим подходящите условия за участие в световния рали шампионат. Искамe да го направим с електрически автомобил, което според сегашните правила е невъзможно. Желая да участваме и в рали Дакар“, каза Ди Мео според съобщения от френски медии.

Понастоящем WRC не разрешава използването на изцяло електрически автомобили. Въпреки това тази година шампионатът направи първата си стъпка в тази посока с въвеждането на правилата за Rally1. Според тях всички коли трябва да са с хибридно задвижване. Поради тази причина Тойота, Хюндай и Форд създадоха нови коли и се ангажираха да спазват новите хибридни правила през следващите три години.

Известно е, че ФИА настоява WRC да обмисли следващия си набор от разпоредби, който може да влезе в сила още през 2025 г. Това трябва да гарантира, че шампионатът ще бъде актуален сред автомобилните тенденции и може да привлече повече производители.

Новият заместник-председател на ФИА Робърт Рийд заяви пред медиите, че има няколко варианта, които WRC може да обмисли. Един от тях е евентуално преминаване към електрически или водородни коли.

Във връзка с това Рено вече разкри плановете си за завръщане в ралитата чрез новия клас Rally3. Също така потвърди, че ще разработи състезателен автомобил, който ще бъде със задвижване на четирите колела. Очаква се той да бъде пуснат на пазара в началото на следващата година.

„Новият автомобил ще направи първите си тестове след няколко седмици“, сподели директорът на Renault Customer Racing Беноа Ножче.

„Както можете да си представите, ние все още проучваме тази нова категория. Работим много усилено. Хубаво е, че ще имаме първата кола на Рено със задвижване на четирите колела.“