Начало Избрани Алпин планира значителни подобрения за Имола

Алпин планира значителни подобрения за Имола

2006
0
Aлпин А522 Рено
снимка, Алпин

Aлпин планира значителни подобрения за състезанието на пистата Имола. Това заяви шефът на отбора Отмар Шафнауер. Според него болидът А522 ще има редица промени по аеродинамиката, които целят да го доближат до Ферари и Ред Бул.

Преди няколко дни от Ферари съобщиха, че ще се въздържат от големи разработки за домашното състезание на Имола. Причината за това е специфичния състезателен уикенд, който включва и спринтова квалификация. Така вместо три ще има само две свободни тренировки, които ще са крайно недостатъчни за събиране на достатъчно информация относно новите компоненти.

От другата страна Шафнауер каза, че екипът на Алпин се придържа към традиционния график на отборите от F1. По принцип първото европейско състезание винаги се използва за въвеждане на нови части. 

Със сигурност ще донесем някои подобрения на Имола. Няма да се изненадам, ако всички дойдат с доста нови елементи. Откакто се занимавам с този спорт съм установил, че по някаква причина първите европейски състезания са мястото, където всички планират ъпгрейдите на своите болиди.

Преди това се случваше в Барселона, а сега е на Имола. Все пак ще започнем четвъртата надпревара. Точно в този период всички тимове носят различни подобрения, така че и ние ще донесем такива. Всичко е свързано с аеродинамиката.“

Шафнауер намекна, че промените ще се съсредоточат върху една област, която най-вероятно ще е подът на болида.

Това е частта, която прави най-голямата разлика. Освен това тук се правят най-много-промени.“

Според него, добрата форма на Алпин в Саудитска Арабия и Австралия е добро предзнаменование за Имола.

„[Мелбърн] има особености, които са характерни и за други писти. Така че ще бъдем много бързи и на други места“, обясни шефът на Алпин.

Колата ни е силна в някои области и няма никакви слаби места. Въпреки това е по-бавна от други автомобили. Трасетата в Австралия и Саудитска Арабия бяха доста добри. Смятам, че [Имола] отново ще бъде добра писта за нас.“

„Надяваме се да бъдем най-добрите в средата на колоната. Затова ще работим усилено, за да сме сигурни, че го показваме на пистата.“

Шафнауер очаква бюджетният таван F1 да затрудни отбора на Мерцедес. Германците все още са завършили на по-високо от трето място от началото на сезон 2022. Според него ще е необходимо много време, докато Мерцедес разреши настоящите си проблеми. Това може да даде шанс на Алпин да се конкурират с отбора от Бракли в хода на сезона.