Начало Избрани Алпин преживя изключително тежък уикенд по улиците на Баку

Алпин преживя изключително тежък уикенд по улиците на Баку

818
0
Алпин А523
снимка, Алпин

Алпин преживя изключително тежък уикенд по улиците на Баку. Спортният директор на тима Алан Перман призна, че никога досега не е виждал нещо подобно като това, което се случи по време на четвъртия кръг от сезон 2023 в Азербайджан.

Алпин пристигна в Азербайджан с изключително големи амбиции. Отборът от Енстън си тръгна с 0 точки от Мелбърн след двойното отпадане на Пиер Гасли и Естебан Окон.

Миналия уикенд Алпин разкри, че ще използва нов под, както и други по-малки подобрения в болида А523. Надеждите на отбора бяха да спечели възможно повече точки и да се доближи до четвъртото място при конструкторите.

За съжаление целият рейс уикенд в Азербайджан не мина според очакванията на Алпин. Французите преживяха редица драми от петък до неделя и си тръгнаха с празни ръце от Баку

Проблемите на Алпин започнаха още в петък. Тогава Пиер Гасли имаше хидравличен теч, довел до пожар в двигателя. В резултат на това неговият болид A523 остана блокиран на пистата и прекъсна сесията.

След това 27-годишмият състезател катастрофира в началото на квалификацията, заради което той потегли от дъното на колоната в неделната Гран при на Азербайджан.

От другата страна на гаража на Алпин също имаше немалко проблеми. Работата на Естебан Окон в единствената свободна тренировка също беше ограничена поради проблем със скоростната кутия. Това от своя страна оказа силно влияние върху работата по настройките, до степен, в която отборът реши да изтегли автомобила на Окон от затворения парк, за да регулира окачването му. Този ход който доведе до стартиране от бокса за Окон както в спринта, така и в същинското състезание.

В самата надпревара Гасли и Окон завършиха на 14-та и 15-та позиция и си тръгнаха с 0 точки от уикенда в Баку.

„Не мога да сравня този уикенд с никой друг“, призна Перман. „Честно казано, беше толкова тежко, напрегнато и трудно. Усещането в Баку няма общи с който и да е уикенд до този момент.“

„В такива случаи трябва да започнете добре подготвени и да прекарате уикенда безпроблемно. Това не се случи с нито един от двата автомобила още в FP1. Оттам нататък всичко излезе извън контрол“, добави спортният директор на Алпин.

Междувременно шефът на Алпин Отмар Шафнауер даде да се разбере, че катастрофалният уикенд в Баку не трябва да се повтаря.

„Беше горчиво разочароващ уикенд за отбора в Баку. Не трябва да повтаряме това представяне отново“, зяяви Шафнауер.

„В петък започнахме много наопаки и оттогава не успяхме да се възстановим в нито една от сесиите. Трябва да ограничим тези проблеми занапред и да започваме всички уикенди в Гран при на по-предни позиции. Така ще сме сигурни, че в събота и неделя ще имаме най-добрия възможен шанс да спечелим точки“, добави шефът на Алпин.

Перман механиците на Алпин за непоколебимите им усилия по време на борбата с поредицата от неуспехи на отбора в Баку

„Механиците работиха толкова усърдно този уикенд. Имаха адски много работа със смяната на двигателя на Пиер. Такъв проблем има доста странични ефекти, които вие не виждате.“

„Те пристигат тук в сряда и сглобяват автомобилите. Ние също така сглобяваме резервни части- скоростни кутии, двигатели и други подобни.“

„Когато използвате всички тези автомобили в петък, те трябва да останат до късно в петък вечер, тъй като в спринтовия уикенд няма комендантски час в петък вечер. И така, те бяха тук до 10 или 11 часа, за да монтират резервния двигател, който току-що използваха, както и да се уверят, че имаме готов двигател и скоростна кутия за следващото състезание. Това бе истински двоен удар за тях, тъй като имаха наистина изтощителен петък“, завърши спортният директор на Алпин.