Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин вече няма споразумение с Андрети за доставка на двигатели

Алпин вече няма споразумение с Андрети за доставка на двигатели

1835
0
Алпин F1
снимка, Георги Тодоров/Lapbg

Алпин вече няма споразумение с Андрети за доставка на двигатели. Това обяви временният директор на тима Бруно Фамен. Според неговите думи, предварителният договор за техническо сътрудничество между французите и американския екип, вече е изтекъл.

Андрети Глобал вече неколкократно пробва да влезе в F1. Миналата година американската компания подаде заявка за участие в световния шампионат. Планът беше да се изгради отбор от нулата. В същото време от Алпин обявиха, че са склонни да доставят двигатели на Андрети, стига американците да влязат в F1. Двете страни дори подписаха предварителен договор. Той включваше както доставка на задвижващи системи на Рено, така и възможността Андрети да купува части от Алпин

В началото на тази година Андрети обедини усилия с Кадилак и отново опита да се присъедини към F1. Планът бе първоначално отборът да използва мотори на Рено. В същото време Дженерал Моторс щеше да проучва възможността да създаде собствен силов агрегат според новите технически правила, които влизат в сила от 2026 г.

В началото на октомври ФИА одобри кандидатура на Андрети за участие в F1. Сега обаче остава американският отбор да постигне съгласие с ФОМ и да получи положителен отговор от останалите отбори на грида.

Междувременно Андрети се изправи пред друг проблем. По-рано през седмицата стана ясно, че предварителното споразумение с Алпин е изтекло. По този начин американците не разполагат с партньор, който да им достави двигател.

Същевременно временният шеф на тима на Алпин Бруно Фамен заяви, че ситуацията се е променила в началото на тази година, тъй като предварителното споразумение е изтекло.

„Имахме предварителен договор с Андрети, който изтече, защото трябваше да има одобрение за участие в F1 преди определена дата“, сподели Фамен пред британското издание Motorsport.

„Това означава, че ако искаме да направим нещо с Андрети, трябва да преговаряме за цялостен и официален договор. Така че в момента нямаме нищо общо с Андрети“, добави французинът.

Фамен разкри, че не е имало допълнителни преговори, след като договорът е изтекъл. Шефът на Алпин добави, че дискусиите няма да бъдат подновени преди ФОМ да одобри участието на Андрети

„Всички знаят каква е ситуацията. Имаме нужда от решението на F1, преди да възобновим работата си с Андрети.“

Андрети иска да участва в F1 заедно с Кадилак. Според Фамен, партньорството с конкурентна марка няма да повлияе на собствената му оценка за сключване на сделка с клиентски двигатели в краткосрочен план.

„Все още сме на една и съща страница. Имахме предварителни условия за сключване на сделка. Все още очакваме те да бъдат изпълнени и изобщо не сме променили процеса си на работа“, добави временният директор на Алпин.

Фамен също така призна, че е имало времеви фактори, които е трябвало да бъдат взети под внимание, тъй като е имало дълъг период на изпълнение на проекта за двигател на клиентски отбор. Например ако решението не бъде взето до началото на следващата година, от Алпин може да не направят навреме двигателите за 2025 г.

„Не говоря само за Андрети. Ние започваме доставките на части за сезона много отдавна. Разбира се, в зависимост от ситуацията има неща, които ще можем да направим, както и такива, които няма да можем. Но засега дори е безсмислено да говорим за това, защото нямаме отправна точка“, завърши Бруно Фамен. Временният директор на Алпин добави, че влизането на американската компания в F1 трябва да донесе ползи на шампионата.

„Нямаме нищо против 11 отбора, ако те наистина носят реална добавена стойност за бизнеса и за F1 като цяло“, каза той.

„Всичко зависи от ФОМ и промоутърите на шампионата. Те трябва да преценят каква е реалната добавена стойност, която може да донесе 11-ият отбор. Ако те преценят, че наистина има голяма добавена стойност, ние ще бъдем доволни от това. Ние не желаем 11-ият отбор да размие стойността на активите ни в шампионата. Ако случаят е такъв, ние ще бъдем против това нещо“, заключи Бруно Фамен.