Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Анди Коуел отказал да ръководи Ред Бул Пауъртрейнс

Анди Коуел отказал да ръководи Ред Бул Пауъртрейнс

1916
0
Анди Коуел
Анди Коуел; снимка: Мерцедес

Бившият шеф на Мерцедес-AMG High Performance Powertrains (HPP) Анди Коуел е отказал да оглави новосъздадената от Ред Бул компания, която от догодина ще се занимава с поддръжката на задвижващите системи за тима от Милтън Кийнс

Хелмут Марко твърди, че Ред Бул Пауъртрейнс дори ще е в състояние да произвежда агрегати, тъй като новите правила ще са за по-опростена и евтина версия на моторите. Според информация на немския уебсайт f1-insider.com Коуел е бил начело на списъка специалисти, които Марко и Кристиан Хорнер искат да привлекат. 52-годишният инженер обаче е поел в съвсем друга посока и отказал офертата.

Анди Коуел работи в Мерцедес-AMG HPP в продължение на 16 години. Той бе уведомил ръководството на екипа още през януари 2020 г., че иска да напусне. Официално промяната бе обявена в средата на миналия юни. Специалистът се труди заедно с колегите си, за да улесни прехода и влизането в длъжност на новото ръководство. Работата на Коуел бе поета от екип от няколко души. Британският инженер бе сред основните лица, създали задвижващата система на Мерцедес за хибридната ера във Формула 1, която доминира по пистите в продължение на 7 години.

След напускането на Коуел името му бе свързвано с различни други отбори в Гран при

Говореше се, че ще отиде в Астън Мартин – заради близките връзки на бранда с Мерцедес, както и на отборите в F1. Неколкократно се появяваше слух, че от Ферари се опитват да го привлекат в Маранело. Според италианската преса Коуел бил на път да стане част от италианския тим още през 2014 г. Оставката на Стефано Доменикали тогава обаче го разубедила и вместо това отишъл в Мерцедес.

Коуел се е заел със създаването на стартъп, който да разработва щадящи околната среда технологии за автомобилната индустрия. Поне засега явно не иска да се занимава с Формула 1, така че Ред Бул ще продължи да търси ръководител за новата си компания.