Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Анди Коуел отива в Астън Мартин?

Анди Коуел отива в Астън Мартин?

2252
0
Анди Коуел
Анди Коуел; снимка: Мерцедес

Напускането на Анди Коуел от Мерцедес-AMG High Performance Powertrains (HPP) бе обявено в средата на юни. 51-годишният английски инженер ръководи компанията, създала задвижващите системи, с които тимът от Бракли спечели титлите при пилотите и конструкторите през последните шест сезона. Коуел работи в Бриксуърт в продължение на 16 години.

От 1 юли ръководството на Мерцедес-AMG HPP бе поето от ръководен екип от няколко души. Коуел е в така наречения „gardening leave“ – период, през който напускащият компанията служител не работи, но получава заплащането си, като целта е предотвратяване на по-нататъшно влияние в компанията и достъп до поверителна информация. За висши мениджърски позиции във Формула 1 този период достига шест месеца и понякога се превръща в нещо подобно на т.нар. silly season за пилотите – спекулира се къде ще е следващото му работно място.

За Коуел имаше слух непосредствено след обявяване на напускането му, че може да отиде във Ферари. Понастоящем обаче се говори, че има вероятност специалистът да стане част от Астън Мартин

Британската марка е с ново ръководство, оглавявано от Лорънс Строл. Канадският милиардер купи през 2019 г. тима на Форс Индия, преименува го на Рейсинг Пойнт, а от следващия сезон ще го превърне в заводски екип на Астън Мартин. В продължение на около два месеца се говореше, че ще вземе Тото Волф за главен изпълнителен директор на компанията. В крайна сметка на поста бе назначен Тобиас Мьорс, който доскоро оглавяваше Мерцедес-AMG.

Мьорс събира нов екип около себе си и познава добре Коуел. Бившият шеф на Мерцедес-AMG HPP пък би могъл да получи шанс за ново професионално развитие.

Присъствието на председателя на борда на Даймлер Ола Калениус по време на първия състезателен уикенд от Формула 1 за 2020 г. пък отново върна на дневен ред темата за бъдещето на Волф. Договорът на спортния директор на щутгартския концерн изтича в края на настоящата година.