Начало Рали Андреас Микелсен спечели в Шотландия първата си победа в IRC

Андреас Микелсен спечели в Шотландия първата си победа в IRC

35
0

Норвежецът Андреас Микелсен за първи път в кариерата си постигна победа в кръг от Интерконтиненталния рали Шампионат (IRC). Това стана вчера, когато пилотът на Шкода спечели надпреварата в Шотландия. По този начин 22-годишния Микелсен стана и най-младия победител в историята на шампионата.

Още в предишните две ралита норвежецът бе на крачка да спечели, но в Унгария отпадна в предпоследния етап, а на Сан Ремо изостана с едва 1,5 сек. от победителя Тиери Нювил.

Благодарение на победата си Микелсен се изкачи до четвъртото място в генералното класиране. Той има шансове и да спечели титлата на финала на сезона в Кипър от 3 до 5 октомври, където ще се раздават двойно количество точки.

Колегата на Микелсен в Шкода и настоящ шампион и миналогодишен победител в Шотландия, Юхо Ханинен, завърши на втора позиция в горите около Пърт на 26 секунди изоставане от победителя.

Бриан Бофие с Пежо пък завърши трети, въпреки проблеми със спирачките в неделния ден.

Водач в генералното класиране продължава да е Ян Копецки, който завърши на пета позиция зад младата надежда на Форд Крейг Брийн. Чехът е вече със 131 точки, следван от Ханинен със 125 т., Тиери Нювил със 115 т. е трети, четвърти е Микелсен със 111 т.,а Бриан Бофие е пети със 110 т.

При марките Шкода е далеч напред с 316 т., Пежо са втори с 241 т.