Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин: Искаме да продължим да работим с Фернандо Алонсо

Астън Мартин: Искаме да продължим да работим с Фернандо Алонсо

1322
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Шефът на Астън Мартин Майк Крак изказа мнението си по темата за бъдещето на Фернандо Алонсо. Според него, двукратният световен шампион би бил „привлекателен“ за всеки отбор на стартовата решетка. Крак се надява Алонсо да остане в Астън Марин още няколко години.

Договорът на Алонсо изтича в края на тази година. 42-годишният испанец е една от централните фигури на пазара на пилоти за 2025 г. Понастоящем той не е решил какво ще е бъдещето му в F1. Очаква се това да стане с напредване на настоящия сезон

Една от опциите е Алонсо да се пенсионира. В края на юли пилотът на Астън Мартин ще навърши 43 години. Именно на толкова Михаел Шумахер се сбогува окончателно с F1 в края на 2012 г.

Алонсо заяви, че оставането в Астън Мартин е приоритет №1 за него. Отборът от Силвърстоун обаче трябва да предостави на испанеца болид, с който той да се бори за челни места. В противен случай двукратният световен шампион може да си тръгне в края на годината.

Интерес към Алонсо не липсва. Испанецът може да замени Люис Хамилтън в Мерцедес. Той също така е вариант за Ред Бул при евентуална раздяла с Макс Верстапен. За момента вероятността това да се случи не е голяма. Но от друга страна, продължаващата борба за надмощие в австрийския отбор може да накара Макс да отиде другаде.

Шефът на Астън Мартин Майк Крак не крие желанието си да задържи Алонсо. Той оценява високо това, което той дава на отбора както на пистата, така и извън нея.

„За никого не е тайна, че преди всичко той иска сам да реши какво да прави“, сподели Крак. „Искаме да продължим да работим с Фернандо Алонсо. Смятам, че сега най-важното е да му дадем бърз автомобил, така че той да повярва в този проект и да повярва в този отбор. Всичко останало ще бъде обсъдено през следващите седмици. Ясно е, че пилот от такъв калибър е привлекателен за всички тимове. Ние обаче ще се опитаме да го задържим“, добави шефът на Астън Мартин.

„Видяхме това още миналата година, когато той се присъедини. Алонсо носи носи не само талант на пилот и състезателно майсторство, но и допълнително желание, тласък и мотивация за всички.“

„Той дава пример още от първия ден заради настроението си от първия момент сутринта до късно вечерта. Той е пример за подражание. Това е нещо, което заразява целия екип и е нещо, което искаш да запазиш.“

Крак бе попитан дали би се заинтересувал от подписването на договор с Макс Верстапен след несигурността около бъдещето му в Ред Бул. Специалистът от Люксембург обаче не отговори директно на този въпрос

„Макс има договор с Ред Бул. Ако кажа „да“, тогава ще попитате за това какво би станало, ако Люис [Хамилтън] беше свободен. Нека да останем с краката си здраво стъпили на земята и [да приемаме нещата] стъпка по стъпка“, завърши ръководителят на Астън Мартин.